Olha Nikitenko
Olha Nikitenko Foto: Tekst en foto: Hilda Knol

Selfmade kunstenares Olha Nikitenko uit Oekraïne blinkt uit in zeepkunst: ‘Ik kan alles maken met zeep’

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland Insta-Dekop

DE BULT - Olha Nikitenko (25) uit Oekraïne verblijft sinds een jaar in Huis ten Wolde. Ze heeft in die tijd absoluut niet stilgezeten. In Restaurant Rhodos in Steenwijk werkt ze tot volle tevredenheid van de eigenaar als kok. En in haar vrije tijd is ze druk bezig met een bijzondere kunstvorm: zeepkunst. Ze maakt prachtige creaties met rozen, frambozen, donuts en olijven. “Ik kan alles maken met zeep.” 

Samen met tolk Igor en Jannes Mulder van Sociaal Werk De Kop schuift Olha Nikitenko aan bij een tafeltje in het restaurant van Huis ten Wolde. Ze zet een paar bakjes en mandjes op tafel met daarin rozen, frambozen, donuts, olijven en andere bloemen en fruit. Je moet de creaties even aanraken om je er van te overtuigen dat ze niet echt zijn. Dankzij de heerlijke frisse geur die ze verspreiden, ruik je dat het decoraties van zeep zijn. Daartussen heeft ze ook enkele kaarsen gezet. Al die prachtige creaties heeft Olha zelf gemaakt. “In Oekraïne zag ik vijf jaar geleden enkele eenvoudige zelfgemaakte decoraties van zeep. Ik heb toen wat lessen gevolgd en me zelf in deze kunst verder ontwikkeld,” vertelt ze. Daarvoor heeft ze eindeloos video’s van een blogger op Instagram bestudeerd, boeken gelezen en door veel fouten te maken zich de techniek eigen gemaakt. “Eerst ging het niet zo goed en was ik teleurgesteld, maar nu kan ik het beter dan de blogger op Instagram,” zegt ze vrolijk. 


Foto: Hilda Knol

Te koop in de Spijkervet Stallen

Op de vraag hoe Olha de zeepkunst maakt, vertelt ze dat ze eerst naar de winkel gaat en bloemen, fruit of koekjes koopt, die ze na wil maken. Daarna produceert ze zelf zeep van vet, loog, olie, water, kleur- en geurstoffen. Het zeepmengsel giet ze in de door haar zelfgemaakte vormen van siliconen. Het resultaat vindt gretig aftrek onder haar vrienden en kennissen. Regelmatig krijgt ze opdrachten om een verjaardagscadeau of relatiegeschenk te maken. Het komt daarbij regelmatig voor dat ze daarvoor ‘s nachts doorwerkt. Jannes Mulder kocht een mandje met zeeprozen. “Die heb ik aan mijn vrouw gegeven, dan hoef ik niet telkens bloemen te kopen,” zegt hij lachend. Hij is onder de indruk van Olha’s zeepkunst, die hij nog nooit ergens anders in Nederland heeft gezien. Jannes heeft haar ook in contact gebracht met Bea Klein Hazebroek van de Spijkervet Stallen in de Kalverstraat in Steenwijk. Ook zij was enthousiast en heeft Olha een stelling aangeboden om haar spullen te kunnen verkopen. 

Deel opbrengst is voor Oekraïne 

Bezig zijn met zeepkunst biedt Olha wat afleiding van de zorgen die ze heeft om haar moederland. Ze vertelt dat ze gevlucht is uit Poltava, een stad in het noordoosten van Oekraïne. Olha koopt al haar materialen bij een Oekraïens bedrijf, dat een deel van de opbrengst doneert aan oorlogsslachtoffers. “Zeepkunst geeft me energie, ik ben blij en trots dat ik zo mijn land kan helpen,” besluit ze. 

Foto: Hilda Knol

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Bruidspaar Sielhorst is 65 jaar getrouwd: 'Jo werd onverwachts Riet's winnende lot' Steenwijk 7 uur geleden
Afbeelding
Giethoorn staat centraal tijdens Dag van de Geschiedenis Steenwijkerland 8 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de Overijsselse kanshebbers op deelname aan het Regio Songfestival Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
19 verenigingen uit Steenwijkerland en 7 uit Westerveld vanaf zaterdag op pad met de Grote Clubactie Steenwijkerland 21 sep., 10:32
Afbeelding
Eén op drie huurders in Drenthe mogelijk in geldproblemen Westerveld 21 sep., 10:04
Afbeelding
Tour de Wijnboer op zondag 24 september in Havelte Westerveld 21 sep., 07:00