Cover Het Heideveld
Cover Het Heideveld Foto: Aangeleverd

Lezing over het Heideveld bij Steenwijkerwold

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJKERWOLD - Op dinsdag 14 november zal er een gezamenlijke lezing gehouden worden in het Hoogthij in Steenwijkerwold. Deze lezing is in samenwerking tussen de historische vereniging IJsselham en Steenwijk en omstreken. Vanuit eerdere gesprekken was al eens de wens uitgesproken om samen een lezing te organiseren. De lezing zal gaan over het Heideveld in de omgeving van Steenwijkerwold. Daarom vindt de lezing daar ook symbolisch plaats.

Martin van der Linde zal de lezing op dinsdag 14 november leiden. Martin geboren in 1985 en werkzaam als publiekshistoricus bij de Overijsselacademie in Zwolle. Daarnaast een bekende schrijver van verschillende boeken in de omgeving van Steenwijkerland, zoals ‘Wij bouwen voor de toekomst!’ het verhaal over vijftig jaar Johanneskerk in Sint Jansklooster (2015), Het boek ‘Het Heideveld een Boerenrepubliek aan de Reune’ (2019) en het boek over Gerrit Pit met de titel ‘Ons vonnis werd in feite levenslang’. De oorlogsherinneringen van kampoverlevende Gerrit Pit (2021).

Daarnaast ontwikkelde Martin van der Linde in 2018 samen met Arjan Stroeve van Café De Steen in Willemsoord de audiotour ‘Op Paupervisite’, langs het kolonieverleden van de voormalige bedelaarskolonie Willemsoord. In 2021 kwam hier een uitbreiding bij met de reeks audiotour verhalen van Nationaal Park de Weerribben. Op Spotify staat er ook een reeks over het rampjaar 2022 met de verhalen van Bommen Berend. Hier maakte Martin samen met andere historicus een leerzame podcast over het rampjaar in Overijssel. Een podcast die zeker de moeite waard is om te luisteren. Dit alles onder de noemer ‘Bommen Berend Podcast’.

Heideveld
De boeren van Steenwijkerwold waren er niet van gediend dat Johannes van den Bosch oprichter van de Maatschappij van Weldadigheid in 1819 hun uitgestrekte Heideveld even ten noorden van Steenwijk dreigde te annexeren voor de aanleg van de kolonie Willemsoord. Om hun gemeenschappelijke eigendommen te beschermen richtten ze in 1819 de vereniging ‘Het Heideveld en de daartoe behorende fondsen en eigendommen in de buurtschap Steenwijkerwold op, kortweg het Heideveld. Martin zal ons in deze lezing meenemen naar die tijd. Dit zal hij doen aan de hand van een presentatie en een quiz.

Lezing
De lezing vindt plaats op dinsdag 14 november in het Hooghtij in Steenwijkerwold. De inloop is vanaf 19.30 en de lezing zal starten om 20.00. De kosten voor de lezing bedragen 3 euro voor niet leden van beide historische verenigingen. Opgeven kan via bestuur@historischeverenigingijsselham.nl.

het team Huisbezoeken 75+ (deels) en wmo-consulent Hannie Mulderije
Project Huisbezoeken 75+ nu in heel gemeente Steenwijkerland Steenwijkerland 5 uur geleden
Afbeelding
Accrete verwelkomt drie nieuwe leden in raad van toezicht Steenwijkerland 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwbouw 18 appartementen in Steenwijk-West van start: 'Op naar een nieuwe woonbuurt waar het fijn, duurzaam en gezond wonen is' Steenwijk 7 uur geleden
Afbeelding
Donderdag 30 mei a.s.: speeddaten met VSBfonds voor financiering sociale projecten in Overijssel Algemeen 20 mei, 10:00
Aanvallende actie van Jason Huisman
Update: Olde Veste wint laatste competitiewedstrijd tegen Alcides met 3-1 Met foto- en videoverslag 20 mei, 08:41
Bas Nijhuis
Bas Nijhuis volgt Overijsselse Olympische sporters in eigen Oost-serie 'Bas naar de Spelen' Sport 20 mei, 08:00