Afbeelding
Foto: Bé Puister

Grote opkomst bij lezing van Martin van der Linde over Het Heideveld

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

De Historische Vereniging IJsselham en Steenwijk & omstreken hielden op 14 november 2023 een gezamenlijke lezing. Onder leiding van Martin van der Linde over het Heideveld. Voor het eerste in de geschiedenis werd er samen een lezing georganiseerd. In een goed gevuld multifunctioneel centrum ‘t-Hoogthij in Steenwijkerwold werden er 110 mensen verwelkomd. Een mooie opkomst, aldus beide voorzitters.

Vanaf 19.15 uur kwamen de eerste auto’s al Steenwijkerwold binnenrijden. Er stond koffie en thee klaar voor de bezoekers. De avond werd om 20.00 uur geopend door voorzitter Imke Weemstra van de Historische Vereniging IJsselham. Martin van der Linde publiekhistoricus aan de Overijsselacedemie in Zwolle sprak over het Heideveld. Het gebied wat onderdeel is van het Heideveld strekt zich anno 2023 nog steeds sterk uit over de gemeente Steenwijkerland. 

Marke

In 1818 krijgt Johannes van den Bosch het gebied op het oog. Hij wil graag een kolonie van Weldadigheid starten. Hij probeert via de toenmalige schout van Steenwijkerwold aanspraak te doen voor 400 gulden op de grond van het Heideveld. Het Heideveld wat als marke gezien mag worden. Dit was grond van een aantal prominente boeren. Op de grond stonden in die tijd ongeveer 64 boerderijen. Deze boeren waren niet zo gecharmeerd van het idee van Van den Bosch en stichten ‘Het Heideveld’ op. Dit om hun gezamenlijke belangen te beschermen. Het verdere verhaal is te lezen in het boek wat in 2019 is uitgekomen door Martin van der Linde.

Petje op petje af

Na de pauze werd er nog een quiz gespeeld. Martin stelde vragen over zijn lezing. In de vorm van petje op petje af. Uiteindelijk wist de heerTreels de meeste vragen goed te beantwoorden en won hij het boek wat door Martin is geschreven. Bé Puister van de Historische Vereniging Steenwijk & omstreken sloot de avond af. Hij bedankte de spreker, de organisatie en sprak vooral de woorden uit om deze gezamenlijke lezingen door te zetten voor in de toekomst.

het team Huisbezoeken 75+ (deels) en wmo-consulent Hannie Mulderije
Project Huisbezoeken 75+ nu in heel gemeente Steenwijkerland Steenwijkerland 11 uur geleden
Afbeelding
Accrete verwelkomt drie nieuwe leden in raad van toezicht Steenwijkerland 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwbouw 18 appartementen in Steenwijk-West van start: 'Op naar een nieuwe woonbuurt waar het fijn, duurzaam en gezond wonen is' Steenwijk 13 uur geleden
Afbeelding
Donderdag 30 mei a.s.: speeddaten met VSBfonds voor financiering sociale projecten in Overijssel Algemeen 20 mei, 10:00
Aanvallende actie van Jason Huisman
Update: Olde Veste wint laatste competitiewedstrijd tegen Alcides met 3-1 Met foto- en videoverslag 20 mei, 08:41
Bas Nijhuis
Bas Nijhuis volgt Overijsselse Olympische sporters in eigen Oost-serie 'Bas naar de Spelen' Sport 20 mei, 08:00