Philip Friskorn met zijn pas verschenen boek 'Tweeënvijftig columns uit De Kop' -
Philip Friskorn met zijn pas verschenen boek 'Tweeënvijftig columns uit De Kop' - Foto: Hilda Knol

Topweek voor Philip Friskorn: nieuw boek verschijnt en eerbetoon van Plaatselijk Belang Oldemarkt

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

OLDEMARKT - Voor natuurfotograaf Philip Friskorn was vorige week een topweek. Het nieuwe boek van de vaste columnist van De Kop verscheen en hij ontving een bijzonder eerbetoon van Plaatselijk Belang Oldemarkt.

Het bezoek van Plaatselijk Belang Oldemarkt heeft Friskorn behoorlijk verrast. Vrijdag kwam het bestuur langs om hem in het zonnetje te zetten vanwege zijn grote verdiensten aan de bevolking van Oldemarkt. Daarmee bedoelt het Plaatselijk Belang zijn fotografie en het delen van zijn kennis van de natuur en dan vooral van de Weerribben-Wieden met de bevolking. “Mooi dat dit samenviel met het verschijnen van mijn boek ‘Tweeënvijftig columns uit De Kop’,” aldus Friskorn. In dat boek staan columns van zijn hand die de afgelopen twee jaar in deze krant hebben gestaan. De ijsvogel, de waterjuffer, struikheide, het bont zandoogje en de tonderzwam. Het zijn maar een paar voorbeelden van flora en fauna die in het boek aan bod komen. “Ik vind het erg leuk om de columns aan te leveren, het is een uiting van waar ik mee bezig ben,” vertelt Friskorn. Daarmee bedoelt hij de lange tochten die hij in zijn ‘achtertuin’, de Weerribben-Wieden maakt om natuur vast te leggen met zijn camera. Uitstapjes naar de Wadden, Noorwegen en andere streken maakt hij ook. Eigenlijk wilde Friskorn eerst een boek maken met vijftig columns. Omdat er dan vier lege pagina’s in zouden komen, besloot hij als bonus er nog twee aan toe te voegen. Hij vindt leuk dat hij in het boekje ruimte had om extra foto’s op te nemen. Redacteur Hilda Knol schreef het voorwoord. 

Lezersaanbieding

‘Tweeënvijftig columns uit De Kop’ is verkrijgbaar via info@skylark.nl en bij Primera Steenwijks Boekhuys. Voor de lezers van De Kop heeft Friskorn een speciale lezersaanbieding. Zij kunnen het boek op vertoon van de advertentie in De Kop van 7 november (pagina 24) of een printje van www.dekopvan.nl/reader/22705#p=24 met een korting van € 3 aanschaffen. De redactie mag bovendien vijf exemplaren gratis weggeven. Kijk op deze site hoe je daarvoor in aanmerking kunt komen.

Grote vuurvlinder

Voor het verschijnen van ‘Tweeënvijftig columns uit De Kop’ heeft Friskorn tal van andere fotoboeken gemaakt. Zo maakte hij in 2017 het fotoboek ‘Het Land van de Grote vuurvlinder’. Dit fotoboek gaat over de unieke natuur in de Kop van Overijssel en Zuidoost-Friesland en het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Twee jaar later deed de natuurfotograaf een project met vier jongeren om hen de liefde voor de natuur en het unieke houtwallenlandschap bij Paasloo en Blesdijke bij te brengen. Het boek “Natuurlijk Blesdijke-Paasloo’ verbeeldt dit project. Verder schreef Friskorn boeken met de mooiste plekken in Steenwijkerland en Weststellingwerf. Twee jaar geleden verscheen ‘Horen Zien Vliegen’. Hierin werkte hij samen met John Koreman, die bij de 32 foto’s met vogels van Friskorn, gedichten schreef. 

Naast het schrijven van boeken geeft Friskorn ook natuurlezingen en cursussen. In De Landerijen kun je bovendien foto’s van hem bekijken met daarop gebouwen en straten. Als dank voor zijn vele vrijwillige activiteiten schonk Plaatselijk Belang Oldemarkt de natuurfotograaf een dinerboek van de plaatselijke horeca.

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35