Witgesternte blauwborst
Witgesternte blauwborst Foto: Philip Friskorn

Column natuurfotograaf Philip Friskorn: De blauwborst

· leestijd 1 minuut Column

Deze wekelijkse natuurcolumn wordt verzorgd door Philip Friskorn uit Oldemarkt. Dit keer vertelt hij over de blauwborst.

De blauwborst is de troubadour van het moeras en natte duinvalleien. Zowel in hoogveen- als laagveengebieden kun je deze zanger aantreffen. Zolang het maar nat en insectenrijk is met hier en daar een struik, dan voelt de blauwborst zich er thuis. In het park Weerribben-Wieden treffen we het ideale biotoop voor deze zanger aan: een overgang van rietmoeras naar moerasbos. Omdat deze biotopen in Nederland zijn toegenomen gaat het goed met de blauwborst. Het hoofdmenu bestaat hoofdzakelijk uit insecten, maar ook wormen en larven staan op het menu. Een enkele maal worden ook zaden gegeten. 

Bodembroeder

De blauwborst is een bodembroeder en maakt het nest op een open plekje in het riet. Tijdens de balts zie je hem plotseling boven het riet uitschieten en laat daarbij zijn zang horen of hij neemt hoog in een wilgenstruik tussen het riet zijn zangpost in. 

De zang is onmiskenbaar: de tikkend klinkende zang begint langzaam en wordt daarna versneld, in de muziek zouden we dit een staccato kunnen noemen. Juist nu is het de tijd om naar blauwborsten te speuren in onze omgeving, de mannetjes zingen volop om zo hun territorium duidelijk te maken. Met soms twee broedsels tussen april en juli kunnen we lang genieten van deze vogel met, bij de mannetjes, die opvallend blauwe borst. Deze ontbreekt bij de vrouwtjes.

Witgesterde blauwborst

Blauwborsten komen voor in onze streken en in Scandinavië, Siberië, Alaska en het uiterste noorden van Canada. Er zijn echter verschillen. ‘Onze’ blauwborst heet de witgesterde blauwborst vanwege de witte vlek in het blauw op de borst. De soort die in Scandinavië, Siberië en Alaska voorkomt is de roodgesterde blauwborst en die heeft een rode vlek in het blauw. Ook het trekgedrag is verschillend, de witgesterde trekt naar Zuid Europa of Afrika ten zuiden van de Sahara. De roodgesterde trekt naar Azië, onder andere het noorden van India. Heel zelden is er in Nederland een roodgesterde gezien die op trek verdwaald was. Geniet in deze periode van onze ‘witgesterde moerastroubadour’.

Roodgesterde blauwborst
Afbeelding
Arnold Struik jr. neemt de leiding in Jos Verheijen Memorial driebandentoernooi Sport 11 uur geleden
Olde Veste - Jubbega
Bestuur Olde Veste doet hernieuwde oproep aan KNVB: 'Door Jubbega uit de competitie te nemen beloon je de club' Sport 12 uur geleden
Jan Vayne en Adriaan Stoet
Wiedenconcert met Jan Vayne en Adriaan Stoet Cultuur 12 uur geleden