WIS-club met thema schepen en varen
WIS-club met thema schepen en varen Foto: Aangeleverd

WIS-club biedt veilige en ontspannen omgeving om te ontdekken en groeien: club voor nieuwsgierige tieners in Steenwijkerland

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland Insta-Dekop

WIS staat voor Wereldwijs In Steenwijkerland. Samen gaan tieners een aantal zaterdagochtenden actief op zoek naar antwoorden op vragen die hen bezighouden. Tijdens boeiende workshops en activiteiten doen ze nieuwe ervaringen op, waarmee zij zichzelf en de wereld om hen heen leren kennen. Uniek is dat deelname gratis is. 

“Nieuwsgierigheid is zo’n mooie eigenschap van het kind,” aldus Jaimy Lee van Bree, coördinator bij de WIS-club. “Maar volwassenen gaan daar - in de waan van de dag - al snel aan voorbij. Dat is begrijpelijk, maar ook jammer. Want nieuwsgierigheid is de drijvende kracht achter ontwikkeling en groei. Dat zou dus eigenlijk veel meer gestimuleerd en benut moeten worden.” 

Bij de WIS-club vinden nieuwsgierige tieners een veilige plek om lekker samen op ontdekkingstocht te gaan. Vragen die al aan bod kwamen, zijn bijvoorbeeld hoe een boot drijft of hoe zachte vulling in een harde bonbon komt. Die vragen worden door de tieners aangedragen. Ze hebben daarmee zelf regie over welke thema’s er aan bod komen. 

Inspirerende bijdrages van personen en organisaties uit de regio

De deelnemende tieners vinden niet zomaar een antwoord; ze ervaren het. Vaste begeleiders organiseren voor hen boeiende workshops, waarbij enthousiaste experts en vrijwilligers per thema aanhaken. Diverse organisaties en bedrijven stellen ook hun ruimtes beschikbaar. Manon Lemkes, vaste begeleider bij de WIS-club: “We hebben met chocolatiers bonbons gemaakt op het RSG, en met schepenbouwers gepunterd in Giethoorn. Binnenkort gaan we ontdekken hoe waterglijbanen werken bij de Waterwyck en Zwembad Vollenhove. De tieners doen zo allerlei inspirerende ervaringen op in de regio.” Jaimy Lee vult aan: “Stuk voor stuk beleven we toffe avonturen. Onze tieners leren en ondernemen van alles, en ontdekken onderweg nieuwe interesses, talenten en kansen.” 

Bekende gezichten, vertrouwd in de omgang met jongeren

Samen vormen Jaimy Lee en Manon het dynamische duo van de WIS-club. Jaimy Lee als coördinator, en Manon als vaste begeleider. Ze ondersteunen elkaar waar nodig. Beide zijn vertrouwd in de omgang met jongeren, en voor sommigen zelfs een bekend gezicht. Jaimy Lee is namelijk ook juf bij de praktijkklas van Accrete, waar ze kinderen ondersteunt in de ontwikkeling van praktische en sociale vaardigheden. Manon is yogadocent en begeleider voor kinderen en volwassenen met onder andere ADHD, HSP en angsten. Ze geeft ook yogalessen in het primair en voortgezet onderwijs in Steenwijkerland.

Wie mee wil doen, doet mee!

Groot verschil met school of andere clubs is dat tieners bij de WIS-club enkel gelijkgestemden treffen, want deelname is mogelijk per onderwerp. Een tiener meldt zich aan voor het thema dat aanspreekt en kan gerust het volgende onderwerp aan zich voorbij laten gaan. Jaimy Lee: “Dat is een andere setting dan op school waar klasgenoten soms gaan keten als ze iets niet boeiend vinden. Bij de WIS-club heeft elke deelnemer een nieuwsgierige houding en staat niemand aan de zijlijn. Met zijn allen hebben we veel plezier.”

Deelname aan de WIS-club is gratis. Wanneer vervoer of iets anders reden is om niet mee te kunnen doen, denkt men bij de WIS-club graag mee. Het is de bedoeling van de WIS-club dat iedereen die wil, mee kan doen. 

Eerstvolgende WIS-clubdagen

Ben je tussen de 10 en 14 jaar en kom je uit gemeente Steenwijkerland, en wil je ook graag meedoen met de WIS-club? Geef je dan op voor de WIS-club via wisclub@samenvoorryan.nl.

WIS-club Waterglijbaan & Veiligheid (Slechts nog enkele plaatsen beschikbaar!)

Wat maakt een waterglijbaan veilig of onveilig? Hoe en door wie wordt dat gecontroleerd? Waar let deze persoon dan op? Op zaterdag 9 maart van 10.00 tot 13.00 uur in De Waterwyck in Steenwijk en op zaterdag 23 maart van 13.30 tot 16.30 uur in Zwembad Vollenhove in Vollenhove.


WIS-clubcoördinator Jaimy Lee (links) en begeleider Manon - Foto: Aangeleverd

WIS-club Achtbaan & Besturing

Hoe wordt in de ochtend de achtbaan aangezet? Wie bestuurt de achtbaan en waar moet deze persoon op letten? En is dit voor elke achtbaan hetzelfde? Op zaterdag 8 juni en zaterdag 22 juni ontdekken de deelnemers dit thema. Exacte tijden en locatie volgen nog.

Op de hoogte blijven van de activiteiten? Volg de WIS-club via social media: Instagram: www.instagram.com/wis.club en Facebook: www.facebook.com/wereldwijsinsteenwijkerland

Incidenteel ondersteunen bij de WIS-club of een themadag? Personen en organisaties uit Steenwijkerland met affiniteit of ideeën bij één van de thema’s van de WIS-club zijn welkom om contact op te nemen met de WIS-club via wisclub@samenvoorryan.nl

WIS-clubcoördinator Jaimy Lee (links) en begeleider Manon
WIS-club met thema schepen en varen
WIS-club met thema schepen en varen
WIS-club met thema chocolade en bonbons
WIS-club met thema chocolade en bonbons
WIS-club met thema schepen en varen
WIS-club met thema chocolade en bonbons
Rob Scheepers
Explosieve start kaartverkoop Theaterseizoen 24/25 Cultuur 5 uur geleden
Deelnemers musical 'Fabriekskinderen' -
Musicalgroep brengt 'Fabriekskinderen' in De Meenthe Cultuur 7 uur geleden
Werkoverleg organisatoren
Vrijwilligers Congres in Vollehoven: 'Graag trekken we een blik met vrijwilligers voor jullie open' Steenwijkerland 9 uur geleden
Vorige editie Live in the Park
Beleef muziek op zijn best: Live in het Park in Steenwijk met Toontje Lager en Karin Bloemen Cultuur 23 mei, 11:51
In het zakje zitten twaalf kunstgebitten
Kringloopwinkel Steenwijk krijgt zakje vol met kunstgebitten Steenwijkerland 23 mei, 11:42
Afbeelding
Oscarwinnaar 'Poor Things' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 23 mei, 11:27