Mandy van Dijk
Mandy van Dijk Foto: Aangeleverd

Mandy van Dijk geeft een lezing over een interneringskamp op Urk uit de Eerste Wereldoorlog in de Landerijen

Steenwijkerland

OLDEMARKT - Mandy van Dijk heeft het boek ‘Duivelseiland’ geschreven. Op dinsdag 19 maart geeft zij in de Landerijen een over dit interneringskamp op Urk. De Historische Vereniging IJsselham organiseert deze lezing.

In haar lezing vertelt Van Dijk over Duivelseiland, een berucht interneringskamp voor vluchtgevaarlijke officieren op Urk in de Eerste Wereldoorlog. Het vissersdorp was toen een eiland in het midden van de Zuiderzee en deed dienst als ballingseiland. Op de rand van het kleine eilandje stond een houten barak, afgeschermd door twee rijen prikkeldraad. Daarin woonden Belgische, Franse en Engelse officieren die iets te graag wilden ontsnappen uit Nederland. Zij vonden het leven op het eiland verschrikkelijk en doopten Urk om tot Duivelseiland. Van Dijk gaat in op het waarom van interneren in Nederland in de Eerste Wereldoorlog, op het bijzondere element van het erewoord en op het leven op Urk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook vertelt zij enkele tot de verbeelding sprekende verhalen over een paar van de geïnterneerde officieren en hun – soms spectaculaire – ontsnappingspogingen.

De inloop is vanaf 19.30 uur en de lezing begint om 20.00 uur. Voor leden is de toegang gratis. Voor niet leden wordt een tarief van vijf euro gerekend.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.