Afbeelding
Foto: Pixabay

Goed overleg zorgt voor oplossing: Lelieteelt in Diever bij school gaat niet door

Westerveld

DIEVER - Op dinsdag 26 maart werd bekend dat de voorgenomen lelieteelt nabij een school in Diever niet doorgaat. De teler heeft na goed overleg met de gemeente vrijwillig gezorgd voor een andere locatie. Wethouder Renate Masselink: “Het is belangrijk met elkaar in gesprek te blijven over de zorgen die er zijn bij omwonenden over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, maar ook over de zorgen die er zijn in de agrarische sector. Dat is niet altijd eenvoudig, maar we willen perspectief kunnen bieden aan iedereen.”

Het is een veel besproken onderwerp, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, met uiteenlopende standpunten. In 2020 werd de overeenkomst ‘vermindering gebruik gewasbeschermingsmiddelen’ opgesteld waarmee een eerste stap werd gezet naar het verbeteren van de onderlinge verhoudingen. Afgelopen maandag blikten de partijen tijdens een evaluatie terug op het afgelopen jaar.

Maatwerkoplossing

Wethouder Renate Masselink: “Binnen de overeenkomst zijn een aantal bovenwettelijke afspraken gemaakt met de telers. Dit betekent dat de telers vrijwillig extra maatregelen treffen om overlast te voorkomen en zo tot maatwerkoplossingen komen. De oplossing bij de basisschool in Diever is hier een voorbeeld van. Daarnaast is er met de teler en de provincie afgesproken dat we met elkaar in gesprek blijven richting de toekomst. Dit is ook één van de aanbevelingen die de Commissaris van de Koning deed naar aanleiding van de dialoogtafels uit 2023 over dit onderwerp.”

Duurzame bollenteelt

De overeenkomst ‘vermindering gebruik gewasbeschermingsmiddelen’ is ondertekend door diverse belanghebbenden uit de agrarische sector, ruim 100 omwonenden en de gemeente Westerveld. De belanghebbenden zetten zich samen met de provincie en gemeente in voor een duurzamere bollenteelt. Meer informatie hierover vindt u op www.duurzamebollenteeltdrenthe.nl.

Infopunt Duurzaam Doen
Spreekuur update Infopunt Duurzaam Doen: Van duurzaam huis tot groene tuin Steenwijk 2 uur geleden
Vorige editie Koningsmarkt
Volop festiviteiten tijdens Koningsdag in Steenwijk Steenwijk 3 uur geleden
De expo 'Oerinzicht' opent op zondag 28 april
Dierenpark Taman Indonesia biedt uitgebreid programma in de meivakantie Cultuur 4 uur geleden