Links: Sem van Genderen, midden: Lykele Bethlehem en rechts: Julian Brandsma
Links: Sem van Genderen, midden: Lykele Bethlehem en rechts: Julian Brandsma Foto: Aangeleverd

Waterput gerestaureerd door leerlingen vmbo SG Eekeringe

· leestijd 1 minuut Westerveld

VLEDDER - Op vrijdag 12 april is bij de Hoeve de Werkhorst in Vledder de gerestaureerde waterput, die deel uitmaakt van het erf en het cultureel erfgoed van de Maatschappij van Weldadigheid teruggebracht. Twee leerlingen van SG Eekeringe hebben zeven maanden aan de restauratie gewerkt, een mooi project met een waardevolle betekenis.

Samenwerking met middelbaar onderwijs

Vroeger stond bij alle hoeves een waterput, veel van deze originele putten zijn inmiddels in verval geraakt, zo ook de waterput bij Hoeve de Werkhorst. De waterput, waarvan alleen het betonnen onderstel nog intact was, maakt deel uit van het erfgoed van de Maatschappij van Weldadigheid. Eigenaar boer Lykele Bethlehem had de wens om hem weer in een zo oorspronkelijk mogelijke staat te laten herstellen en dat was de reden dat hij contact zocht met het middelbaar onderwijs. Het project werd opgepakt door Sem van Genderen en Julian Brandsma, beide uit 4 vmbo op SG Eekeringe, die het vak PPT (voorheen TIV – Technologie & Innovatief Vakmanschap) volgen. Onder begeleiding hebben zij vanaf de zomervakantie gewerkt aan het herstel van de originele waterput.

Zelf werkinstructies maken

Voor dit project is eerst een reeds gerestaureerde put bij een andere woning bezocht om de maten op te nemen. De foto’s en metingen werden gebruikt om werkinstructies te maken die de leidraad vormden voor het project. Alle onderdelen werden stuk voor stuk nagemaakt, waardoor de leerlingen kennismaakten met veel nieuwe vaardigheden op het gebied van metaal- en houtbewerking. Niet alleen het vervaardigen zelf was een mooi leerproces, ook alle onderdelen in elkaar zetten en vastlassen, vormde een uitdaging die de leerlingen enthousiast aangrepen. Voor het buigen van de stalen bovenkant met deksel, werd de hulp ingeschakeld van constructiebedrijf TI-JO uit Steenwijk.

Prachtig resultaat

Boer Lykele Bethlehem was zeer te spreken over het resultaat en zichtbaar trots om de oude waterput weer in ere hersteld terug te ontvangen. De put krijgt een mooie plek op het terrein van de hoeve, waar voorbijgangers en klanten hem kunnen bewonderen.

Unieke kans

Projecten als deze bieden het middelbaar onderwijs de kans om omgevingsbewust onderwijs te kunnen bieden dat buiten het reguliere programma valt. Dit project is dan ook een goed voorbeeld van een samenwerking die de school, het bedrijfsleven en samenleving verbindt en een prachtige kans om te laten zien hoe belangrijk onderwijs op vmbo-niveau is. 


Links: Sem van Genderen, midden: Lykele Bethlehem en rechts: Julian Brandsma - Foto: Aangeleverd

Afbeelding
In deze Overijsselse gemeente staan de meeste energiezuinige huizen: Steenwijkerland heeft 31,4% energielabel A Steenwijkerland 28 apr, 16:00
Afbeelding
Meppel meest kunstzinnige gemeente van Drenthe Westerveld 28 apr, 14:00
Hervormde kerk Vledder
Ledenvergadering Dorpsbelang Vledder gaat over woningbouw, dorpshuis en ontmoetingsplein Westerveld 28 apr, 13:00