Het Veerhuis rond 1950
Het Veerhuis rond 1950 Foto: Aangeleverd

Nieuwe aflevering van column Harry Stegeman: In Oldemarkt

· leestijd 1 minuut Column

Van Harry Stegeman verscheen bij KNNV Uitgeverij ‘In de Kop van Overijssel - lopen, fietsen en stilstaan’. Voor zijn columns put hij daaruit.

Oldemarkt moet ooit stadse aspiraties gehad hebben, maar daarvan zie ik in de Hoofdstraat niet veel terug. Er is vooral in de jaren zestig van de vorige eeuw de (niet) nodige kaalslag gepleegd – de cultuurhistorische blik van de gemeentelijke beleidsmakers was tijdelijk wat vernauwd. ‘Vergeet niet hoe het was, voordat het werd zoals het nu is,’ kun je dan alleen nog maar zeggen.

Trapgevels

Ter hoogte van het een jaar terug serieus opgelapte en vergroende Marktplein, springt toch nog een woonhuis met twee bakstenen trapgevels in het oog, volgens de muurankers uit 1637. Het was van de gefortuneerde katholieke familie Muurlink. Je hebt ook families Muurling, maar die zijn hervormd. Het neoclassicistische raadhuis er schuin tegenover werd gebouwd bij de komst van burgemeester Jan Koning, halverwege de 19e eeuw. Jan trad in de voetsporen van zijn vader Klaas. De Roeges in Wanneperveen, de Stroinks in Steenwijkerwold en nu de Koningen in Oldemarkt: het burgemeesterschap dat doodnormaal in de familie blijft, het lijkt een patroon in de Kop van Overijssel.

VEERHUIS

Aan het eind van de Hoofdstraat, op de kop van het Mallegat, steelt een rechthoekig, witgepleisterd pand met een kolossale stenen trap naar de voordeur de show. Die Klaas Koning van daarnet liet het in 1821 - hij was toen kuiper en wijnkoper - als pakhuis bouwen. Die nogal aanwezige trap kwam er toen-ie er na zijn burgemeestersjaren ging wonen. Dan krijg je dat. ‘VEERHUIS’ staat er boven de voordeur. Het was hier ooit een komen en gaan van beurtvaartschepen, je was via de Linde zo op de Zuiderzee. Het stukje Mallegat hier is in 1964 gedempt, maar twintig jaar later even zo vrolijk weer uitgegraven: de beurtschippers maakten plaats voor recreatieve passanten. Ik zie de ‘halfronde bekroning met schelpmotief’ op de nok van de voorgevel en denk te begrijpen waarom het Jabikspaad Oldemarkt aandoet.

Woning met twee trapgevels
De Oldenhof
Tuinieren op De Oldenhof bovenal gezond en gezellig: Stichting zoekt vrijwilligers Steenwijkerland 4 uur geleden
Jeroen en Heleen Kiewiet en hun twee kinderen
Caterent Catering & Verhuur betrekt bedrijfspand aan de Eeser Gaard Partnerbijdrages Insta-Dekop 6 uur geleden
Familie Wolves
Overijsselse familiebedrijven centraal in nieuw seizoen van Oost-serie FamilieZaken Algemeen 7 uur geleden
Bettine Vriesekoop is de beste tafeltennister die Nederland ooit gehad heeft
Ouderen komen in Nationale Beweegweek in beweging: Bettine Vriesekoop opent beweegdag Sport gisteren
Afbeelding
Gemeente Westerveld neemt afscheid van burgemeester Rikus Jager Westerveld 14 mei, 15:28
Hendrik Veenstra
Hendrik Veenstra kampioen van maandagavondgroep Biljartvereniging Steenwijk Sport 14 mei, 13:30