Bijentuin
Bijentuin Foto: Aangeleverd

Bloeiende Bijentuin in Steenwijk telt twaalf verschillende soorten bijen

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Aan de rand van Steenwijk begint langzaam een bijzonder juweel te bloeien: de Bijentuin van de Ronde Tafel, waarvan de prachtige flora niet alleen de bijen lokt maar ook bewondering oogst bij zijn bezoekers. Bij de bijentelling op 21 april bleken hier 12 verschillende soorten voor te komen.

Met zijn kleurrijke bloemen en mooie waterpartij, is de tuin niet alleen een lust voor het oog, maar ook een belangrijke habitat voor bijen, andere bestuivende insecten en vleermuizen. De bijentuin, gelegen op de Kamp van Steenwijk, heeft de afgelopen jaren een transformatie ondergaan, van een vergeten stukje groen tot een levendige oase van biodiversiteit. Dankzij de inspanningen van vrijwilligers en de mannen van de Ronde Tafel, is de tuin uitgegroeid tot een bloeiend paradijs voor zowel mens als natuur. 

Rosse metselbij komt het vaakst voor

Tafelaar Jos de Laat, een gepassioneerde tafelaar en voorvechter van biodiversiteit, is op dit moment één van de drijvende krachten achter dit initiatief. “Het is geweldig om te zien hoe de bijentuin tot leven komt,” zegt De Laat. “Niet alleen zijn de bloemen prachtig om te zien, maar ze spelen ook een cruciale rol in het behoud van de wilde bijenpopulaties.” De door vrijwilligers uitgevoerde bijentelling van 21 april jongstleden, onthulde een diversiteit van 12 soorten bijen, waarbij de rosse metselbij het vaakst waar werd genomen. 

Educatieve rol

De bijentuin is niet alleen een esthetisch plezier, maar heeft ook een belangrijke educatieve rol. Lokale scholen en gemeenschapsorganisaties maken regelmatig gebruik van de tuin als leeromgeving, waar kinderen kunnen leren over de waarde van bestuivende insecten en het belang van biodiversiteit. Naast het bieden van een thuis voor bijen, is het streven dat de bijentuin bij gaat dragen aan het versterken van de lokale gemeenschap. Vrijwilligers zouden er regelmatig samen kunnen komen om te werken aan de tuin, waarbij ze niet alleen hun handen uit de mouwen steken maar ook sociale banden versterken. Mocht u daar ook belangstelling voor hebben? Schroom niet en meld u aan via onze vernieuwde website www.bijentuin.rt93.nl 

Met de lente in volle gang en de bloemen welke langzaam in bloei komen, is de bijentuin van Steenwijk een levendig symbool van de schoonheid van de natuur. Het is een plek waar mens en natuur samenkomen en waar de waarde van biodiversiteit wordt gekoesterd en gevierd. Kom eens langs en neem een kijkje!

Bijentuin