Dispenser met hondenpoepzakjes bij de ingang van Park Rams Woerthe
Dispenser met hondenpoepzakjes bij de ingang van Park Rams Woerthe Foto: Hilda Knol

‘Hondenpoep in de binnenstad is een gruwel’

· leestijd 2 minuten Algemeen

STEENWIJK – Het vuilraapteam van Ik Begin houdt eens per maand een gezamenlijke vuilraapactie vanuit het Infopunt Duurzaam Doen aan de Kerkstraat in Steenwijk. Vorige week was het team op pad in Steenwijk. Tijdens het rapen viel het een paar vrijwilligers op dat er veel hondenpoep in de stad lag. “Kan dat nou niet anders?” vroegen zij zich af.

“Al die hondenpoep in de binnenstad, ik vind het een gruwel,” zegt een van de vrouwen van het zwerfafvalteam na afloop tegen coördinator Hilda Knol. De vrouw, die liever niet met haar naam in de krant wil, heeft een zak vol met blikjes, peuken, zakdoekjes, mondkapjes en plastic flesjes verzameld, maar daarover rept ze niet. Vooral die hondenpoep die ze onderweg overal zag liggen stoort haar. “Ik zag hondendrollen in de bermen, in het gras rondom de Grote Kerk en zelfs gewoon op straat,” doet ze haar beklag. Een mannelijk lid van de groep, die ook anoniem wil blijven, valt haar bij. “Ik heb zelf ook een hond, maar neem altijd poepzakjes mee en ruim zijn drollen op, maar veel mensen laten ze gewoon liggen, heel irritant!”

Te precair
Volgens het tweetal doet de gemeente weinig aan handhaving en controleert ze de hondenuitlaters nauwelijks. Hij vindt niet dat je van burgers kunt verwachten dat ze hondenbezitters aanspreken, die in de fout gaan. “Te precair,” vindt hij. “De gemeente heeft bovendien vorig jaar de hondenbelasting afgeschaft, terwijl ze met dat geld zoveel had kunnen doen,” foetert de man. Hierdoor heeft de gemeente volgens hem ook geen zicht meer op hoeveel honden er zijn en kan ze daarop dus geen beleid formuleren en ze ook niet aanschrijven. “De gemeente zou bijvoorbeeld hondeneigenaren kunnen belonen die zich wel aan de regels houden, dat werkt beter dan beboeten,” vervolgt de man. Hij zou ook willen pleiten om een ‘positieve hondenbeleid’ in te voeren, zoals een politieke partij in de gemeente Ommen voorstelde. Zij formuleerde tien punten, zoals ‘Benader een hondenbezitter positief en niet als potentiële overtreder’, ‘creëer voldoende losloopgebieden en uitlaatplaatsen’ en ‘betrek hondenbezitters bij het beleid’.

Poepzakjesdispencers
‘Faciliteer het opruimen van hondenpoep’ is nog een ander punt op het lijstje van de politieke partij. Knol merkt op dat de gemeente Steenwijkerland daar wel in voorziet. “Ik zag dat de gemeente bij park Rams Woerthe en op de Wallen poepzakjesdispencers heeft neergezet.” Dat heeft de vuilraper ook gezien, maar wat hem betreft mag de gemeente dat aantal nog wel uitbreiden, bijvoorbeeld in het parkje aan de Mr. Zigher ter Steghestraat. Hij zou het liefst zien dat die gevuld worden met afbreekbare zakjes. Het is de andere afvalraper opgevallen dat die dispencers wel helpen. “Afgelopen december haalde de gemeente ze twee weken voor Kerst weg en daarna lag er weer meer hondenpoep,” illustreert zij. Deze afvalraapster zou politieke partijen willen oproepen ook aan hondenpoep aandacht te besteden. “Ik denk dat geen enkele politieke partij dat in zijn programma heeft gezet voor komende gemeenteraadsverkiezingen, terwijl het juist een speerpunt zou moeten zijn.”

Knol kijkt nog even op de site van de gemeente of zij daar iets over hondenpoep kan vinden. Na ‘hondenpoep’ in de zoekfunctie te hebben ingevuld, ontdekt zij een bericht met als titel ‘Hond uitlaten’. Daarin staan een aantal regels waaraan hondeneigenaren in de gemeente Steenwijkerland zich moeten houden wat betreft het uitlaten van honden en het opruimen van hun poep. ‘Alle speelplekken, zandbakken en trapveldjes zijn verboden voor honden’ en ‘Binnen de bebouwde kom moet u de poep van uw hond opruimen. Op een hondenlosloopterrein hoeft dat niet,’ zijn twee voorbeelden van die regels. Wie zich niet aan de regels houdt, kan van een handhaver een boete krijgen.

140 euro boete
Een medewerker van de gemeente vertelt aan de telefoon dat een hondeneigenaar 140 euro boete moet betalen als hij de poep van zijn hond niet opruimt. Terecht merkt ze daarbij op, dat een boa dan wel die hondeneigenaar op hete daad moet betrappen. Gezien het vele aantal taken dat een boa in coronatijd heeft, zal hij weinig tijd hebben om in probleemgebieden te gaan posten. Zij merkt daarnaast nog op dat het mogelijk is om een klacht over hondenpoep bij de gemeente te melden. Dat kan telefonisch of via de site. Knol geeft haar raad door aan de andere leden van de afvalraapgroep. “Als we nu allemaal gaan klagen, misschien helpt dat?” besluit een afvalraper.

Kijk voor meer informatie: op www.steenwijkerland.nl/Inwoners/Leefomgeving/Huisdieren/Hond_uitlaten

Afbeelding
Arnold Struik jr. neemt de leiding in Jos Verheijen Memorial driebandentoernooi Sport 10 uur geleden
Olde Veste - Jubbega
Bestuur Olde Veste doet hernieuwde oproep aan KNVB: 'Door Jubbega uit de competitie te nemen beloon je de club' Sport 12 uur geleden
Jan Vayne en Adriaan Stoet
Wiedenconcert met Jan Vayne en Adriaan Stoet Cultuur 12 uur geleden