De Oekrainse en Nederlandse vrijwilligers die samen het winkeltje hebben gerund
De Oekrainse en Nederlandse vrijwilligers die samen het winkeltje hebben gerund Foto: Hilda Knol

‘Winkeltje’ van Goos en Yolanda druk bezocht

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

DE BULT - Busjes met Oekraïense vluchtelingen rijden op de zaterdagen 30 april en 7 mei af en aan op het erf van Goos en Yolanda van Putten. De inwoners van De Bult hebben hen uitgenodigd om gratis te komen shoppen in het ‘winkeltje’ in hun schuur, dat vol geladen is met kleding, speelgoed, verzorgingsproducten en nog veel meer. 

Op 30 april om 16.00 uur rijdt net het laatste busje met Oekraïners terug over de Onderduikersweg in de richting van hun tijdelijke onderkomen in het Fletcher Hotel. Samen met een paar Oekraïense en Nederlandse vrijwilligers drinken Goos en Yolanda nog wat op een terrasje voor de schuur. “Er zijn wel honderd mensen geweest,” zegt Yolanda tevreden. Terwijl ze naar binnen loopt, wijst ze naar een kastje dat volgeladen was met medicijnen, maandverband en cosmeticaproducten, maar nu helemaal leeg is. “Hier beneden hebben we vrouwenkleding, schoenen en speelgoed en daarvan is ook heel wat meegenomen,” vertelt Yolanda. 

Run op jassen en T-shirts

Een vriendin van Yolanda en Goos, Hennie Broers uit Hasselt, helpt de klanten op de eerste verdieping. Hier is de mannenkleding uitgestald. Alles is door de vrijwilligers netjes gesorteerd op maat. “Er was vooral een run op de jassen en T-shirts, maar ook op de vrijetijdskleding, zoals sportbroeken, maar daar hadden we er niet zo veel van,” legt ze uit. “Dankzij deze open dag weten we nu beter, waar de mensen behoefte aan hebben,” vult Yolanda aan.

Grabbeldozen

Op het erf staan onder een tent nog tientallen dozen en zakken met kleding en allerlei andere spullen die de vrijwilligers nog uit moeten zoeken. “We hebben zo vaak mogelijk de voorraad in het winkeltje bijgevuld en ook de nog niet gesorteerde spullen neergezet in grabbeldozen,” zegt Hennie. 

Winkel in de Oosterstraat

Alle spullen die overblijven in het winkeltje verhuizen half mei naar een nu nog leegstaand winkelpand aan de Oosterstraat 25 in Steenwijk. “Oekraïners kunnen hier ook gratis spullen uitzoeken, alle andere bezoekers betalen € 2 per artikel,” legt Goos uit. Van de opbrengst kopen de initiatiefnemers weer nieuwe spullen voor de Oekraïense vluchtelingen.  

Op het terras ondertussen schenkt Yolanda nog een keer de glazen bij. “Ypa!” zegt een van de Oekraïense vrijwilligers. “Proost!” leren de Nederlanders op hun beurt hem het Nederlandse woord daarvoor.

Meer informatie: www.kidino.nl.

Het winkeltje van Goos en Yolanda
Het winkeltje van Goos en Yolanda

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.