Frozen Queen III
Frozen Queen III Foto: Eveline Kieskamp

Grensloos Kunst Verkennen: vertrouwd concept met nieuwe elementen

· leestijd 1 minuut Cultuur

DE WIJK/IJHORST - Dit jaar heeft Grensloos Kunst Verkennen aan het vertrouwde concept nieuwe elementen toegevoegd. Er zijn maar liefst vijf verschillende projecten. 

Er is een fotowedstrijd waarbij een bronzen beeldje van Wessel Bezemer te winnen is. Annie van Gemert, deelnemend kunstenaar en winnares van de 2e prijs bij de Zilveren Camera, categorie Documentair Nationaal Serie, is een van de juryleden.

Voor de kinderen ligt er dit jaar een fraaie waaier van zestien kaarten bij de kassa, waar op de voorkant een van de deelnemende kunstenaars staat met zijn/haar werk, en op de achterkant verschillende vragen en opdrachten. Er is een versie voor het wat jongere kind (onderbouw basisschool) en voor kinderen in de bovenbouw. Een aanrader, ook voor ouders en grootouders!

Er zijn twee projecten die door kunstenaars zelf zijn opgezet. 

Het eerste is een borduurproject en ligt in het verlengde van de tentoonstelling in de kerk in IJhorst: foto’s van Staphorster interieurs van Annie van Gemert en Staphorster mutsjes en hesjes met een verhaal in borduursteken van Daphne van den Berg. De bezoeker kan zelf borduren aan een van de kleine lapjes met figuren die door Daphne zijn getekend. Deze lapjes worden door haar samengevoegd tot een groot geheel en het zo ontstane nieuwe, gezamenlijke kunstwerk zal verloot worden onder de bezoekers die deelnamen aan het borduurproject.

Het tweede project, ‘De Kleuren van het Reestdal’, is van Atelier NL, het kunstenaarsduo Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk, die met hun werk het verhaal vertellen van De Wereld in een Zandkorrel. De bezoeker kan een kleine hoeveelheid aarde van zijn favoriet plek meenemen naar de kunstroute en er daar twee staaltjes verf van maken. Een van de stalen kan meegenomen naar huis, de andere komt bij alle andere te hangen, zodat zichtbaar gemaakt wordt wat een scala aan bijzondere kleuren en grondsoorten er zijn.

De bezoeker kan in gesprek met een kunstenaar over zijn/haar werk en werkwijze op verschillende dagen. De deelnemende kunstenaars zijn Charlotte Caspers, Angela Smit, Maartje Blans, Daphne van den Berg, Annie van Gemert en Hugo Galama. Data zijn te vinden op de website en in de catalogus. Op 26 mei biedt Hugo Galama de mogelijkheid om zelf iets te ervaren van het werken met zachte steen.

De twaalfde editie van de kunstroute Grensloos Kunst Verkennen in de Wijk, IJhorst en het tussenliggende Reestdal is dit jaar van 12 tot en met 29 mei 2022.

Nieuwgierig geworden? Grensloos Kunst Verkennen biedt voorproefjes van de kunst, kunstenaars en activiteiten op Instagram, Facebook en de website.

Grensloos Kunst Verkennen wordt georganiseerd door vrijwilligers. We zijn dringend op zoek naar mensen die zitting willen nemen in het bestuur of die de kunstcommissie willen versterken. Contact kunt u met ons opnemen via de website.

Popkoor Bloxy Music gaat inschepen in Kalenberg voor de overtocht naar New York -
Bloxy Music on Tour: koor is woensdag per boot vertrokken van Kalenberg naar New York Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Henk Holterman neemt afscheid van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 17 uur geleden
Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 17 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 20 uur geleden
Nirvana’s MTV Unplugged
Herbeleef Nirvana's legendarische MTV Unplugged-concert in De Meenthe Cultuur 20 uur geleden
Roger Sorel
Team Steenwijk 2 derde in Districtfinale dagcompetitie Sport 21 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.