Midwinterhoornblazer in Sint Jansklooster
Midwinterhoornblazer in Sint Jansklooster Foto: Aangeleverd

Mystieke sfeer in Sint Jansklooster

Cultuur

In Steenwijkerland is op het gebied van de ‘schone kunsten’ veel te beleven. Regelmatig doet Liesbeth Hermans hier verslag.

Midwinterhoorn
Op een mistige elf december klinkt zaterdagsmiddags bij de watertoren van Sint Jansklooster ineens het mystieke geluid van een midwinterhoorn. Het antwoord komt een paar seconden later van een eind verderop, er staan zo’n acht blazers op flinke afstand van elkaar.

Van oudsher is de midwinterhoorn gebruikt als middel tussen boeren om contact te maken, omdat de erven ver van elkaar af lagen. Zo waarschuwden ze elkaar bijvoorbeeld voor onraad in oorlogen en tijdens smokkelen in de grensstreek van Nederland. Vooral bij vorst kan het geluid kilometers ver dragen. Als je het eenmaal gehoord hebt, vergeet je het geluid nooit meer.

Een euro per centimeter
Wat fijn dat deze oeroude traditie sinds 2013 opgenomen is op de lijst van Immaterieel Erfgoed. De blaasgroep is sindsdien groeiende. Als je al trompet speelt, dan krijg je zo geluid uit de hoorn, het is dezelfde techniek, de lipspanning bepaalt de hoogte van de toon. Uit een lange hoorn kun je wel acht tonen toveren. Een beetje hoorn is al gauw 150 centimeter lang, globaal moet je voor elke centimeter een euro betalen. Zelf maken kan natuurlijk ook.

Ondanks corona is dit kleine, fijne evenement toch doorgegaan. Nu maar hopen, dat er volgend jaar meer mogelijk is, en dat we het geluid weer kunnen horen, vanaf de Advent tot aan Driekoningen.

Facebook: Midwinterhoorn Bloasgroep Kop van Overiessel

Het winnende vrouwenteam, vlnr: Angelica Braam, Natasja Bolt, Hilda Knol, Tiny Landman, Saskia Kasma, Miranda Bastiaans en Carolien Stuurman
Oldstars vrouwen VV Steenwijk winnen toernooi Heracles Almelo, mannen worden derde in Irnsum Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe jassen voor jeugdleiders en jeugdtrainers van FC Oldemarkt Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Op 14 april gaat Aangepaste dienstregeling RRReis in Steenwijkerland gisteren