Philip Friskorn met zijn pas verschenen boek 'Tweeënvijftig columns uit De Kop'
Philip Friskorn met zijn pas verschenen boek 'Tweeënvijftig columns uit De Kop' Foto: Hilda Knol

Kopletters: Tweeënvijftig columns uit de Kop van Philip Friskorn

· leestijd 1 minuut Column

In ‘Kopletters’ doet Annica Koot uit Steenwijk maandelijks verslag van een boek uit De Kop. Dit keer is dat ‘Tweeënvijftig columns uit de Kop’ van Philip Friskorn’ (november 2023). De uitgeverij is Sky Lark Productions.

Een boekje met een verzameling van columns die Philip Friskorn de afgelopen jaren schreef in weekkrant De Kop ter illustratie van de natuurfoto’s die hij gedurende dertig jaar maakte tijdens zijn wandelingen en omzwervingen in en rond de kop van Overijssel. Hij heeft zich geen beperkingen opgelegd en vertelt op de ene bladzijde over paddenstoelen en op de volgende over waterjuffers. Daarna gaat het over zwerfkeien en dan weer over broedende vogels. Een boek dus zonder enig systeem of onderscheid, wat het juist interessant en minder een leerboek maakt. 

Niet belerend of wijsneuzerig

Het is in alle opzichten een prachtig boekje geworden. Iemand die bij mij was toen ik het uitpakte zei direct: “Oh wat is dat mooi, dat ga ik ook kopen.” Inderdaad, de vorm is mooi, de omslag is mooi, de inhoud is mooi. Links een prachtige foto, rechts een oppervlakkige tekst en in dit geval bedoel ik oppervlakkig als compliment. Nergens is de schrijver belerend of wijsneuzerig. Hij vertelt het een en ander over de plaats waar de foto gemaakt is en wat wetenswaardigheden van het onderwerp, maar niet zo dat je al van alles had moeten weten om het te begrijpen. Het is een soort ontdekkingsreis die je maakt tijdens het lezen, een reis die je ook in het echt kan maken, want de meeste van de plaatsen die beschreven worden zijn hier in de buurt. Dus welk jaar getijde dan ook, er is altijd wel iets dat de hoofdrol speelt en je misschien zelf ook kunt zien of vinden.

Het enige wat er mijns inziens niet in past en weggelaten had kunnen worden is het verhaal over de rendieren in Finland. Verder heel wat leuker dan het boekje ‘Wat vliegt daar’ uit mijn jeugd. Dit boekje is ook leuk om voor te lezen of samen te lezen met kinderen en dan te gaan wandelen. Je leert hier door kijken en herkennen en een dagje op de Woldberg krijgt een hele andere dimensie.