Peter van der Zwaag
Peter van der Zwaag Foto: Ad Fahner

Orgelconcert in de Grote Kerk van Steenwijk

Cultuur

STEENWIJK - Op zaterdag 22 juli geeft Peter van der Zwaag een orgelconcert in de Grote Kerk van Steenwijk. Het is het laatste van vier avondconcerten die gehouden worden ten bate van het orgelrestauratiefonds.

Peter van der Zwaag speelt een aantrekkelijk programma met Duitse en Nederlandse orgelmuziek van de 18de en 19de eeuw. Het concert opent met een preludium en fuga van Felix Mendelssohn Bartholdy, gevolgd door een variatiereeks van Christian Heinrich Rinck. Van de minder bekende Duitse componist Isfrid Kayser (1712-1771) speelt Van der Zwaag een partita. Daarna komt het ā€˜Choralvorspiel und Fuge Ć¼ber ā€œO Traurigkeit, o Herzeleidā€ā€™ van Johannes Brahms tot klinken. De 19de-eeuwse orgelcultuur in Nederland werd sterk beĆÆnvloed door de school van Mendelssohn Bartholdy. Dat is te horen in de sonate ā€˜Sollt ich meinem Gott nicht singenā€™ van de Rotterdamse organist Samuel de Lange senior, waarmee Van der Zwaag zijn concert zal besluiten.

Peter van der Zwaag studeerde orgel bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en won verschillende prijzen op internationale orgelconcoursen. Sinds april 2023 is hij de vaste organist van het monumentale MĆ¼ller-orgel in de Grote of Jacobijnerkerk van Leeuwarden.

Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten Ć  15 euro zijn te koop via www.demeenthe.nl of in de kerk.

Sandra Lampe (tweede van links) en deelnemers
Kunst in de brievenbus: leuke manier om je creativiteit te laten zien Steenwijkerland 13 mei, 14:00
Met behulp van een pootmachine verdwijnen de dahliaknollen in de grond bij Excellent
Dahliaknollen poten voor het Corso in Vollenhove: ''Het blijft mooi!'' Steenwijkerland 13 mei, 12:00
Afbeelding
Geslaagd Oldtimer Festival Vollenhove Met vier foto's 13 mei, 12:00