De orgelcommissie
De orgelcommissie Foto: Aangeleverd

Nieuwe orgelcommissie wil Steenwijkse orgelcultuur promoten

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - De nieuwe orgelcommissie wil Steenwijkers en toeristen laten genieten van de Steenwijkse orgelrijkdom. Voor deze zomer zijn vier avondconcerten met toporganisten georganiseerd. 

In Nederland-orgelland staat Steenwijk bekend als stad waar twee mooie orgels staan van de 19de-eeuwse firma Van Oeckelen. In de Grote Kerk staat het grootste orgel (1861) dat Petrus van Oeckelen bouwde. Zijn zonen bouwden twintig jaar later in de Kleine Kerk een kleiner, maar eveneens prachtig instrument.

Nieuwe orgelcommissie

Tot de coronapandemie waren er in beide kerken marktconcerten op de woensdagen van de vestingfeesten in de zomer. In de Grote Kerk werden daarnaast ook avondconcerten op de zaterdag georganiseerd. Onlangs is een nieuwe orgelcommissie samengesteld die in de Grote Kerk weer concerten organiseert. Daarbij is ook samenwerking met de Kleine Kerk gezocht en gevonden. In deze commissie zitten namelijk twee van de organisten van de Grote Kerk, Janny Bennen-Stakelbeek en Arjan Oosterhof, en een organist van de Kleine Kerk, in de persoon van de musicoloog Jan Smelik.

“Jan organiseert namens de Stichting Kunst & Cultuur Kleine Kerk elk jaar mooie orgelconcerten op de woensdagmiddag in de Kleine Kerk,” vertelt Arjan Oosterhof. “Jan is hoofdredacteur van het tijdschrift Het Orgel en heeft daardoor een uitgebreid netwerk van organisten en deskundigen. Dus hoe mooi is het dan om hier samen in op te trekken? We zijn blij dat Jan enthousiast was en zijn medewerking toezegde!”

Ander repertoire

De nieuwe commissie wil Steenwijkers en toeristen laten genieten van de Steenwijkse orgelrijkdom. Voor deze zomer zijn vier avondconcerten met toporganisten georganiseerd. De organisten Jan Hage (Dom, Utrecht), Sietze de Vries (Martinikerk, Groningen), Jaap Zwart (Hattem/Harderwijk) en Peter van der Zwaag (Jacobijnerkerk, Leeuwarden) spelen muziek uit verschillende stijlperiodes. Ook wordt er geïmproviseerd. “Tijdens de concerten zal vooral ander repertoire te beluisteren zijn dan de koraalgebonden muziek die in kerkdiensten klinkt,” aldus Jan Smelik: “Hoe mooi bewerkingen van kerkliederen ook zijn, er is veel meer oude en nieuwe muziek voor orgel geschreven die de moeite meer dan waard is. De uitgenodigde organisten zorgen voor een verrassende programmering.”

Bijzonder is het tweede concert op 24 juni dat Sietze de Vries geeft: zijn programma begint in de Kleine Kerk, na een pauze gaat het verder in de Grote Kerk.

Opbrengst voor restauratie

De opbrengsten van concerten in de Grote Kerk komen dit jaar ten goede aan de komende restauratie van het orgel. Na het opstellen van een restauratieplan zijn door bijdragen van fondsen en subsidieverstrekkers grotendeels de benodigde gelden verzameld om de restauratie in gang te zetten. (Kaarten zijn verkrijgbaar via www.demeenthe.nl.) Direct na de Fancy Fair eind augustus begint de restauratie. Het monumentale front wordt als eerste onder handen genomen, een groot deel van het pijpwerk dat in het front staat, wordt eruit gehaald. Het orgel blijft dan nog deels bespeelbaar voor gebruik tijdens de kerkdiensten, begin volgend jaar wordt het hele instrument gedemonteerd. Medio 2025 zal het orgel weer tot klinken komen.

De orgelcommissie, die onderdeel is van de Stichting Grote Kerk Steenwijk, zal dan ook weer nieuwe concertseries gaan organiseren.

Lizelotte Jongman (links) en Sanne Dusseljee
Dansduo Lizelotte Jongman en Sanne Dusseljee Nederlands Kampioen Sport Insta-Dekop 13 mei, 08:46
Stand van Schildklier Organisatie Nederland
Week van de Schildklier: wat is er te doen in Noord-Nederland? Algemeen 13 mei, 08:00
De Liesterkrallen
Gratis naar flitsend concert van De Liesterkrallen Cultuur 12 mei, 18:17