Inge Jonkers-Sandmann
Inge Jonkers-Sandmann Foto: Aangeleverd

Inge Jonkers-Sandmann exposeert: Kunst in de Kop

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - Inge Jonkers uit Blesdijke houdt zich al 30 jaar bezig met de kunst van het maken van aardewerk. Haar werk heeft ze al enkele keren laten zien tijdens Kunst in de Kop tijdens Kopje Cultuur. Ze is ook vaak aanwezig op allerlei kunstmarkten. Haar opvallende beelden, vazen, schalen , mens- en dierfiguren en plastische vormen maakt ze met meer dan enthousiaste, niet hobby-matige creativiteit en energie. Daarom is zij dit jaar het boegbeeld van Kunst in de Kop.

Inge en de andere kunstenaars zijn aan de slag gegaan met het thema ‘Verbinding’. In tijden van – doorgeslagen - individualisering is de keuze voor dit thema niet vreemd en de kunstenaars hebben zich er zeker door laten inspireren. Verbinding tussen mensen en culturen is het eerste waar we dan aan denken, maar verbinding krijgt ook betekenis wanneer deze wordt gericht op materie. Inge bewerkt materie, klei tot aardewerk. Zij is verbonden met de aarde, met haar tuin en aan haar boerderij (een Saksische boerderij in in de Stellingwerven). Haar omgeving en woning geven de rust en ook de inspiratie die nodig is voor haar werk. Tuinieren en ‘keramieken’ kunnen beide niet zonder creativiteit en gevoel voor compositie.

De oven als blackbox

Inge geniet van het maakproces waarin zij stap voor stap het onderhanden keramische object tot glorie brengt. De catacomben van haar boerderij zijn bijna volledig ingericht voor dit proces. Kan je als schilder volstaan met een ezel, een doek en een schilderdoos, Inge beschikt over een atelier, een kleikamer, een glazuurinrichting, een oven en een presentatieruimte. Tijdens het bakproces (1060 graden) ontstaan onverwachte kleurencombinaties (de oven als blackbox). Verrassend en ook wel spannend. Zelden mislukkingen, vaker onverwacht mooi.

Sierobjecten

Inge exposeert in de Grote Kerk tijdens Kunst in de Kop met twaalf andere kunstenaars. Haar inzending bestaat uit sierobjecten; elk met een verhaal, een duiding. Vormen om bij stil te staan en kleuren die vanzelf een esthetische ervaring oproepen.

Kunst in de Kop vindt plaats in de Grote Kerk op vrijdag 8 september, vanaf 18.30 uur, zaterdag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 10 september van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.kopjecultuur.nl onder kunstindekop.        

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35