Tilko Gernaat
Tilko Gernaat Foto: Aangeleverd

CPB stelt vragen aan het college over afgesloten burg in Belt-Schutsloot

· leestijd 1 minuut Politiek

BELT-SCHUTSLOOT - De CPB heeft een brief gestuurd aan het college van B&W van Steenwijkerland over de afgesloten brug in Belt-Schutsloot. De gehele brief lees je hieronder.

Geacht College, Vorige week ontvingen we uw bericht dat per 20 maart 2024 de brug in de Belterweg ter hoogte van de Kerklaan uit voorzorg afgesloten is voor gemotoriseerd verkeer omdat de liggers van de brug niet meer voldoen aan de wettelijke gestelde norm voor een verkeersbrug. 

U schrijft dat de brug zeer recent versterkt is en dat is ook te zien. Van inwoners van Belt-Schutsloot begrijpen we dat een kraan met een gewicht van 16.000 kg op het brugdek gestaan heeft. Ook voor ons staat de veiligheid voorop gezien maar we begrijpen de reactie van de inwoners ook wanneer we kijken naar de enorme impact die dit heeft voor het dorp. Inwoners vragen zich af of hier nu werkelijk geen andere oplossing voor te vinden is dan deze rigoureuze afsluiting met de paasdagen in aantocht en recreatiebedrijven die alleen via een omleidingsroute bereikbaar zijn. 

Wij hebben de volgende vragen aan het College: Inwoners vragen ons of er wel voldoende gekeken is naar alternatieven. En dat is ook onze vraag:

? Welke alternatieven i.p.v. afsluiting heeft u overwogen? De brug in de Belterweg heeft grote prioriteit voor het gemotoriseerd verkeer omdat het dorp nu in tweeën gesplitst wordt. Maar vanwege de vele waterwegen in de omgeving zou de waterweg prima gemist kunnen worden. 

? Heeft u overwogen om het brugdek in het midden te stutten op dezelfde wijze als nu aan de bruggenhoofden gedaan is en daarmee tijdelijk te onttrekken als vaarweg? 

? Heeft u overwogen om een aslastbeperking in te voeren zodat personenauto’s gebruik kunnen maken van de brug en alleen vrachtverkeer gebruik moet maken van de omleidingsroute? Voor de aanleg van een noodbrug zal een aanzienlijk deel van het evenemententerrein gebruikt moeten worden en het is niet waarschijnlijk dat voor de evenementen gehouden worden er een nieuwe brug in de Belterweg ligt. 

? Heeft u wel voldoende inschatting gemaakt van de impact van een aan te leggen noodbrug en op welke wijze gaat u de gebruikers van het evenemententerrein in Belt-Schutsloot tegemoet komen? 

? Is er voor het aanleggen van een noodbrug ook een omgevingsvergunning of een watervergunning vereist? En zo ja, heeft u deze aangevraagd? 

? Heeft u ook een stikstofberekening gemaakt voor de aanleg van deze noodbrug i.v.m. de impact op het Natura 2000 gebied? 

In afwachting van uw beantwoording. Namens de fractie CPB Tilko Gernaat

Wethouder Bram Harmsma overhandigt cheque aan Jan en Jeroen Schreur van de gelijknamige punterwerf voor de bouw van het Experience Centre
Nieuw Experience Center Giethoorn krijgt bijdrage uit Leefbaar Giethoorn Deal Steenwijkerland gisteren
Popkoor Bloxy Music gaat inschepen in Kalenberg voor de overtocht naar New York -
Bloxy Music on Tour: koor is woensdag per boot vertrokken van Kalenberg naar New York Cultuur 25 apr, 20:33
Afbeelding
Henk Holterman neemt afscheid van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 25 apr, 19:21