Fractievoorzitter Erik Homan (rechts) en partijgenoten
Fractievoorzitter Erik Homan (rechts) en partijgenoten Foto: Aangeleverd

CDA Steenwijkerland stelt vragen over NoordWestGroep aan het college

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJK - CDA Steenwijkerland heeft een brief aan het college van wethouders en burgemeester gestuurd met daarin vragen over de NoordWest Groep. De brief staat hieronder in zijn geheel weergegeven.

Geachte college,

Op 12 december 2023 besloot uw college om de zittingsperiode van de voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) te verlengen met een derde periode tot 1 januari 2027.

Statutair is de maximale zittingsduur van commissarissen van de Noordwestgroep 12 jaar. Normaliter is op basis van de in acht te nemen sector governance code de zittingsduur van toezichthouders en commissarissen 4 jaar, met de mogelijkheid (bij goed functioneren) van verlenging met 1 termijn van 4 jaar, dus maximaal 8 jaar.

Verder valt op dat de gemeenteraad – voor zover wij kunnen nagaan – de afgelopen jaren geen jaarverslag of jaarrekening heeft ontvangen, terwijl wel jaarlijks aanzienlijke bedragen door de gemeente beschikbaar worden gesteld en de gemeente (enige) aandeelhouder van de NV is. Ook zijn deze jaarstukken niet beschikbaar via de website van Noordwestgroep NV.

Dit roept bij onze fractie enkele vragen op.

  • De besluitvorming had tijdig binnen de aandeelhoudersvergadering plaats moeten vinden en niet zoals nu – vanwege niet tijdig aankaarten – door het college. Is deze benoeming nu dan wel formeel juist en juridisch houdbaar?
  • Wij nemen aan dat de NoordWestGroep NV een structuurvennootschap is. De OR heeft binnen een structuurvennootschap het recht een bijzondere voordracht aan de RvC te doen voor ten hoogste een derde van het aantal commissarisplaatsen, dan wel adviesrecht. De aandeelhouders moeten commissarissen daarna benoemen. Is met het besluit genoemd onder 1 hieraan voldaan?
  • Wie ziet toe op de juiste compliance en het tijdig actie nemen binnen de Noordwestgroep NV ook als het gaat om de compliance?
  • Als de derde zittingstermijn 4 jaar mag zijn, waarom loopt de verlenging per ultimo 2023 dan tot 1 januari 2027 in plaats van tot 1 januari 2028?
  • Is het college met ons van mening dat het terug brengen van de statutaire zittingstermijnen van deze sociale onderneming tot maximaal 2 termijnen van 4 jaar uit het oogpunt van Good Governance, oftewel goed bestuur en goed toezicht van organisaties, zoals in dit geval conform die van de branche Welzijn & Maatschappelijke dienstverlening noodzakelijk is?
  • Is het college bereid om via de Aandeelhoudersvergadering de onder 4 bedoelde aanpassing te agenderen?
  • Is het college bereid er een goede gewoonte van te maken om de jaarverslagen en jaarrekeningen van verbonden partijen als Noordwestgroep NV standaard aan de raad te zenden, met daarbij de bestuurlijke duiding van uw college? 
  • Kunt u de geldende statuten, het jaarverslag en de jaarrekening over 2022 alsnog aan de raad doen toekomen?
Afbeelding
Oldejuje-libre biljartteam staat in achtste finale Zwaagstra Goede Doelen toernooi Sport 15 uur geleden
De Maten van de Keizer.
Luisterliedjes en poëzie met de Maten van de Keizer op 18 mei Cultuur 17 uur geleden
De beeldentuin van Galerie Beeldschoon.
Bezoek het Weldadig Oord en kom genieten van Beeldschone Kunst Algemeen 18 uur geleden