Elbert Jan Hesse: 'De eerste twee jaar was ik vooral druk met het winnen van het vertrouwen'
Elbert Jan Hesse: 'De eerste twee jaar was ik vooral druk met het winnen van het vertrouwen' Foto: Jacob Westra

Update: Kopduel deel 8: in gesprek met Elbert Jan Hesse, oud-voorzitter d’ Olde Veste ‘54

· leestijd 2 minuten Sport

STEENWIJK - In deze maandelijkse rubriek ‘Kopduel’ gaat Hilda Knol in gesprek met een sportheld uit het verleden. Als achtste is dat oud-voorzitter van d’ Olde Veste ‘54 Elbert Jan Hesse (57).

Zes jaar is Elbert Jan Hesse voorzitter geweest van de grootste voetbalclub van Steenwijk. Nu zijn zus Sandra Lampe (53) op 24 november het stokje van hem heeft overgenomen kijkt Hesse nog graag even terug op zijn termijn. In 2017 begint hij aan dat karwei. “De eerste twee jaar was ik vooral druk met het winnen van het vertrouwen,” herinnert hij zich. Hesse start in een turbulente periode waarbij het bestuur is gegroeid van drie naar zeven leden. Zijn ambitie om de drie Steenwijkse voetbalclubs te laten fuseren, blijkt niet haalbaar. “Ik had verwacht dat het eenvoudiger zou zijn, maar we bereikten niet het gewenste resultaat en het vertraagde ook nog eens de ontwikkeling van Olde Veste zelf,” klinkt het. Op andere terreinen kan het bestuur wel mooie resultaten boeken. Binnen het bestuur ontstaat een hechte kameraadschap, de leden zijn gekwalificeerd voor hun taak en komen gemaakte afspraken na. Hesse voegt toe: “Door het aanbrengen van ledverlichting konden we een duurzaamheidsslag maken.” En samenwerking met andere verenigingen en De Meenthe lukt wel bij het gezamenlijk voordelig inkopen van bier. Een ander mooi voorbeeld van samenwerking is de oprichting van Steenwijkerland United, waarvan Hesse de voorzitter wordt. Dit is een initiatief waarin sportverenigingen, bedrijven, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen en overheid de krachten bundelen om samen een aantal sociaal-maatschappelijke en sportieve doelen te bereiken voor de regio Steenwijkerland. 

Voorzitter van de hele vereniging

Op financieel gebied gaat het de club eveneens voor de wind. Hesse: “We staan er financieel bijzonder sterk voor en hebben ruime reserves opgebouwd.” Die kan de club nu aanwenden voor de vernieuwing van de binnenkant van de kantine. Onder Hesses voorzitterschap groeit het aantal leden tot 900. Op sportief gebied vindt hij de promotie van het eerste herenteam naar de vierde divisie één van de hoogtepunten. Daarbij benadrukt hij: “Dat we nu zes herenteams, twee damesteams en vele jeugdteams hebben, vind ik een even grote prestatie.” Hesse profileert zich nadrukkelijk als een voorzitter van de hele vereniging. “Mijn grootste bijdrage is leden onderling te verbinden.” Je ziet dat mooi terug in de kledinglijn, die is nu voor jeugd, mannen en vrouwen hetzelfde. Zijn club ervaart hij als een grote familie. Met een glimlach bekijkt hij nog eens de filmpjes van de vele promoties, Oktoberfeesten en jeugddagen. 

Lid van verdienste

Terugblikkend is Hesse wel geschrokken van de vele uren die het voorzitterschap hem hebben gekost. Toch is het hem goed gelukt dat met zijn drukke baan als directeur van de Novongroep in Zwolle te combineren. Die inzet ziet hij ook bij andere vrijwilligers van de club. Lachend citeert Hesse een tegeltjeswijsheid van zijn moeder: “Je moet zijn bij de mensen die druk zijn, die hebben altijd tijd.” Ook leert hij van haar zich in te zetten voor de maatschappij. “Dat zit in mijn DNA.” Naast het bestuurswerk kan de club daarom ook een beroep op hem doen om wedstrijden te fluiten of een bardienst te draaien. Geen wonder dat op de ledenvergadering tijdens de rondvraag het voorstel wordt gedaan om de scheidende voorzitter tot lid van verdienste te benoemen. Op de volgende ledenvergadering zal dat geregeld worden. 

‘Mooi geweest’

Hesse gunt nu Olde Veste een ander type voorzitter met een frisse blik en nieuwe energie. “Het is niet goed om te lang blijven zitten, daarmee doe je de vereniging tekort, het is dus mooi geweest,” motiveert hij. Hij heeft er alle vertrouwen in dat Sandra Lampe als nieuwe voorzitter door zal gaan met het bestuursbeleid en dat verder zal uitbouwen. Olde Vesteleden, andere verenigingen en buurtgenoten wil hij tot slot nog bedanken voor zes geweldige jaren. De directeur van de Novongroep hoopt nu meer tijd te krijgen voor de besturen van De Meenthe en Steenwijkerland United. Andere verenigingen nodigt hij graag uit om bij laatstgenoemde aan te haken. Bij Olde Veste blijft hij nog verbonden als adviseur. In die rol gaat hij een bijdrage leveren aan de verbouwing van de kantine.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Janno Post met zijn zoon bij de nieuwe regenton en lavendelhaag
Lente! Tegels eruit, groen in de tuin in Westerveld Westerveld 6 uur geleden
Jan de Weerd van Brouwerij 1
Biljartvereniging Steenwijk speelt twee wedstrijden: gelijkspel en verlies. Sport 7 uur geleden
Weidevogelboer van het jaar Harry Sol krijgt de plaquette uitgereikt door voorzitter Hans de Lange
Vogelwacht IJsselham kiest Harry Sol uit Zuidveen tot Weidevogelboer van het jaar 2023 en neemt afscheid van bestuurslid Ton Fleer Steenwijkerland 8 uur geleden
Zaanzang, Verzetstraat 10, Koog aan de Zaan
VORK Kunstlezing op 12 maart: Marc Ruygrok in gesprek met Tijs Goldschmidt Cultuur 9 uur geleden
Willie Schilder zingt al vanaf zijn tiende jaar -
Willie Schilder brengt single en videoclip uit: Feesten in de kroeg Cultuur Insta-Dekop 11 uur geleden
Ensemble Himmelsburg
Serie Passie voor Bach brengt zondag 'cafémuziek' in Grote Kerk Steenwijk Cultuur 11 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.