Een meetmoment tijdens het Prinsjesdag Toernooi 2021
Een meetmoment tijdens het Prinsjesdag Toernooi 2021 Foto: Aangeleverd

De But ’84 te Steenwijk viert 40 jarig bestaan

· leestijd 1 minuut Sport

STEENWIJK - De But ’84 is opgericht op 4 oktober 1984 en bestaat in 2024 dus 40 jaar. Dit jubileum viert de club het gehele jaar. De petanque-sport wordt recreatief en in wedstrijdvorm gespeeld; lokaal, regionaal, nationaal en internationaal. Het spel vraagt naast technische en tactische vaardigheden balans en concentratie.

De petanque-sport is één van de spelen die valt onder de verzamelnaam Jeu de Boules. Petanque is een spel voor jong en oud, waarbij plezier, gezelligheid en competitie om de voorrang strijden. Op de camping lijkt het een simpel spelletje maar er komt naast techniek, tactiek ook concentratie en balans bij kijken. Al doende werk je aan je conditie, zowel fysiek als mentaal. Je maakt vele stappen en je gebruikt spieren in je lichaam die je anders weinig gebruikt. Kortom deze sport is voor allen die van een wedstrijd houden. Ook een keer proberen? Kom langs.

Club De But ‘84 is gevestigd aan de Gagelsweg 27 in Steenwijk; naast het zwembad de Waterwyck. Hier liggen 32 buitenbanen. In het te verwarmen boulodrome zijn bovendien 16 binnenbanen. Natuurlijk is er een gezellig clubhuis / kantine, die vanwege het 40-jarig jubileum recent een opknapbeurt heeft gehad.

Op dinsdagavond, donderdagavond en zaterdagmiddag is Petanque Club de But ‘84 hier actief. Bij De But ’84 zijn toernooien en competities te spelen. Elk jaar zijn clubkampioenschappen en in de wintermaanden de Winter Competitie aan de orde. De But ’84 team 1 speelt in de vijfde divisie van de Nationale Petanque Competitie. We zijn aangesloten bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) en we behoren bij district Noord van de NJBB. Onze bekende toernooien zijn het Kouwe Klauwen Toernooi op de eerste zaterdag van het jaar, het Beaujolais Toernooi in november en het Kerst Toernooi eind december.

Nederlands Kampioenschap Doublette Mix

Dit jaar is er als speciale happening op 29 en 30 juni het Nederlands Kampioenschap Doublette Mix. Dit NK voor gemengde teams (1 man + 1 vrouw) organiseert De But ’84 in samenwerking met de Nederlandse Jeu de Boules Bond. Hier komen de toppers uit Nederland op af. Dit is een affiche om te komen bekijken. Verder is er dit jaar een toernooi voor alle groepjes die her en der in Steenwijkerland op speciaal aangelegde baantjes spelen. Ook is het de bedoeling een petanque sportdag voor groepen 7 en 8 van de basisscholen in Steenwijk op te zetten.

In de afgelopen 40 jaar heeft de club zich ontwikkeld tot een gezellige sportvereniging waar competitie hoog in het vaandel staat. Enkele jaren geleden mocht zij een van haar jeugdleden nationaal kampioen noemen.

Is het spel je niet bekend dan leert de club je het via trainingen in zowel de techniek als de tactiek. Kom het vrijblijvend enkele avonden proberen! Velen hebben in de afgelopen 40 jaar, ook nu recent, zich aangesloten bij de vereniging.

Lijkt het je leuk om eens te komen kijken en mee te doen? Kom gezellig langs op een dinsdag- of donderdagavond of zaterdagmiddag. Leden van De But ‘84 helpen je graag verder. Koffie, fris, biertje, begeleiding en boules zijn aanwezig. De prachtige banen wachten op je.

Zie voor meer informatie over locatie, speelmomenten, lidmaatschap, organisatie en welke toernooien de vereniging organiseert op www.debut84.nl.

Kouwe Klauwen Toernooi op 6 januari 2024
Afbeelding
Onderzoek: Drenthe koploper investeren zonnepanelen: helft woningen Westerveld voorzien van zonnepanelen Algemeen 11 uur geleden
Cover van het boek Literaire Wandingen in Overijssel -
Een duik in het verleden van Giethoorn: 1960 en de kunstenaarskolonie Column 13 uur geleden
Steenwijk 4
Oogstweken voor schaakclub Steenwijk Sport 12 apr, 19:00
Danseressen bij Kraton
Drukbezochte opening kinderpaleis van de Sultan: Opening Kraton van Solo bij dierenpark Taman Indonesia Steenwijkerland 12 apr, 11:43
Raymond Ceulemans (rechts) en Jos Verheyen
Biljarticoon Raymond Ceulemans komt naar Steenwijk Sport 12 apr, 10:48
Duurzaam XL insectenhotel
Feestelijke opening XL insectenhotel in Sint Jansklooster: Natuurfotograaf Philip Friskorn knipt het lintje op vrijdag 19 april Steenwijkerland 12 apr, 10:00
Stop Making Sense
Concertfilm 'Stop Making Sense' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 12 apr, 08:00
Sjef Damhuis bij het graf van Renze de Ruiter
Update: Lezing Sjef Damhuis over het Einsatzkommando van Steenwijk is volgeboekt Steenwijkerland 11 apr, 20:16
Filemon & Lammert
Humor en ontroering in Hendrik Groen-opvolger 'Rust en Vreugd' in De Meenthe Met trailer 11 apr, 17:00