Jan van Rosmalen (links) met teamgenoten Geert Kremer en Frans van der Velden -
Jan van Rosmalen (links) met teamgenoten Geert Kremer en Frans van der Velden - Foto: Aangeleverd

Update: Kopduel deel 10: in gesprek met voorzitter Jan van Rosmalen van VV Steenwijk

· leestijd 3 minuten Sport

STEENWIJK - In deze maandelijkse rubriek ‘Kopduel’ gaat redacteur Hilda Knol in gesprek met een sportheld. Als tiende is dat Jan van Rosmalen (71), voetballer, (jeugd)leider, voorzitter en vrijwilliger van voetbalvereniging Steenwijk, die na dit seizoen een stapje terug doet. 

Hoewel Jan van Rosmalen al zes jaar gepensioneerd is, werkt hij wekelijks meer dan veertig uur. Al die uren steekt hij in zijn club VV Steenwijk. Samen met penningmeester Koos Hartsuiker verricht hij het leeuwendeel van de bestuurstaken en daarnaast is hij wekelijks zes ochtenden vanaf 8.00 uur als vrijwilliger actief bij de rood-witten. Oud papier, oud ijzer, recyclen van elektrische apparaten, schoonmaak en terreinonderhoud, overal houdt hij zich mee bezig. En elke woensdagochtend trekt hij zijn sporttenue aan om een potje te gaan wandelvoetballen. Per 1 juli treedt hij af als voorzitter, hij is dan al 61 jaar lid van VV Steenwijk.

Voorwedstrijden

Als tienjarig jongetje wordt Van Rosmalen lid van VV Steenwijk. Het sportveld van die club bij Sportlust is vlak bij zijn ouderlijk huis aan de Kallenkoterallee in Steenwijk. “Competitie speelden we toen nog niet, alleen vriendschappelijke wedstrijden en voorwedstrijden bij de senioren,” herinnert hij zich. In zijn jeugdteam heeft hij nog een jaar samengespeeld met Kees Kist, maar ook met Herman Horstkamp, Bert Leloux en Sietse Arends. Als senior speelt hij vooral in het derde en vierde team als rechtsbuiten en later als verdediger. Een mooie herinnering is de promotie met het vierde naar de tweede klasse van de onderafdeling in seizoen 1973/1974. Tot zijn dertigste speelt hij actief voetbal. Aan het eind van zijn carrière doet hij mee in het zaalvoetbalteam. “Om elf uur zaterdagavond moesten we dan een thuiswedstrijd spelen in Emmeloord, dus dat hebben we niet lang volgehouden.”

Dat Van Rosmalen ook inzetbaar is voor allerlei taken, blijkt al vroeg. “Vanaf mijn zestiende ben ik jaren leider en -trainer geweest van jeugd en later ook senioren,” verklaart hij. Na zijn diensttijd wordt hij voorzitter van het Piet Winters toernooi. Hieraan doen gerenommeerde jeugdteams mee. In 1985 treedt Van Rosmalen, als begindertiger toe tot het bestuur als penningmeester. “Ik deed al de contributie, maar moest wel eerst voor een ballotagecommissie verschijnen,” zegt hij lachend. De club heeft een goede aan hem, vooral ook omdat hij als controller voor PTT in Heerenveen werkt. Bij dat bedrijf maakt hij net niet de vijftig dienstjaren vol.

Tonnen schuld

“Ik schrok wel van de tonnen schuld, die VV Steenwijk had, toen ik begon als penningmeester,” vertelt Van Rosmalen. Drie jaar lang heeft hij daarom flink moeten saneren om de club weer financieel gezond te maken. De spelers van het eerste krijgen minder betaald. Meerderen vertrekken en daarom degradeert het team uit de eerste klasse. Een aantal jaren later komt Van Rosmalen opnieuw in het bestuur. Op dat moment heeft de club geen enkel bestuurslid meer. Henk Ymker stelt dan een nieuwe bestuur samen met Jan Busscher als voorzitter, Joop Brandsma als penningmeester en Van Rosmalen als secretaris. Een jaar later alweer wordt hij opnieuw penningmeester. “Een prachtige tijd was dat. Het is mooi werk om gelden te generen voor de vereniging,” zegt Van Rosmalen, die dan met vrouw en kinderen in Tuk woont. Zo vindt hij sponsoren voor oefenwedstrijden van het eerste tegen topclubs, zoals Vitesse, FC Dinamo Tbilisi en Steaua Boekarest. VV Steenwijk weet ook veel beslissingswedstrijden in de competitie binnen te halen. “WHC heeft eens na een wedstrijd tegen Knickerbocker alle urinoirs eraf getrapt,” herinnert Van Rosmalen zich. Hij weet ook nog dat de Wezepers daarna wel alles keurig betaald hebben. De opbrengsten van de kantine en toegangskaarten van al deze wedstrijden spekt de clubkas. Daarvan kan ze bijvoorbeeld jeugdtrainers betalen. 

Brandjes blussen

De derde bestuurstermijn van Van Rosmalen begint in 2017. Met negen man is het bestuur dan goed bezet. Hij wordt gekozen tot voorzitter. Het valt hem tegen dat hij veel uitvoerend werk moet doen, zoals voetbaltechnische zaken, gesprekken met de gemeente en de KNVB. “En veel brandjes blussen,” vat hij samen. Trots is hij dat tijdens zijn voorzitterschap het eerste promoveert naar de vierde klasse en de overgang van de zondag naar de zaterdag goed verloopt. Dat geldt ook voor groei van de club tot momenteel 500 leden en de totstandkoming van de bloeiende tak wandelvoetbal. “Ik was eerst wat sceptisch, maar nadat ik één keer had meegedaan, was ik verkocht.”

Jammer vindt hij dat de fusie tussen de drie Steenwijker voetbalclubs niet gelukt is. Hoe de leden hem na zijn vertrek als voorzitter zullen herinneren, durft hij niet te zeggen. “Bij elke beslissing die je neemt, heb je voor- en tegenstanders. Elbert Jan Hesse heeft heel terecht eens gezegd, elke voorzitter gaat besmeurd met pek en veren weg.”

Klankbord

In april draagt de club een opvolger voor Van Rosmalen voor. Tijdens de ALV in juni kunnen de leden stemmen. Ook voor een opvolger van de 75-jarige Hartsuiker en een bestuurslid voetbalzaken. Hoe Van Rosmalen zijn extra vrije tijd gaat vullen, weet hij nog niet. “Ik heb al als hobby het verzamelen van munten en bankbiljetten en ik vind er nog wel een hobby bij,” zegt hij schouderophalend. Vrijwilligerswerk voor de club blijft hij doen. Ook is hij al gevraagd voor een commissie van advies, als klankbord voor het bestuur. Als het interview na een half uur is afgelopen, raadpleegt hij zijn telefoon. Vijf appjes wachten op een antwoord. Tot juli is er nog volop werk aan de winkel voor de meeste trouwe en actieve clubman die VV Steenwijk waarschijnlijk ooit in haar gelederen zal hebben.


Jan van Rosmalen - Foto: Hilda Knol 


VV Steenwijk Oldstars met onderste rij rechts Jan van Rosmalen - Foto: Aangeleverd

Jan van Rosmalen
VV Steenwijk Oldstars
Afbeelding
Oldejuje-libre biljartteam staat in achtste finale Zwaagstra Goede Doelen toernooi Sport 16 uur geleden
De Maten van de Keizer.
Luisterliedjes en poëzie met de Maten van de Keizer op 18 mei Cultuur 18 uur geleden
De beeldentuin van Galerie Beeldschoon.
Bezoek het Weldadig Oord en kom genieten van Beeldschone Kunst Algemeen 19 uur geleden