Net als op de Bonkevaart interviewt Evert ten Napel Evert van Benthem na zijn skeelertocht
Net als op de Bonkevaart interviewt Evert ten Napel Evert van Benthem na zijn skeelertocht Foto: René Wiegmink

Evert van Benthem onthult zijn eigen kunstwerk ‘De Schaatser’

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

SINT JANSKLOOSTER - Vrijdagmiddag 22 april heeft de uit Canada overgekomen Evert van Benthem het beeld ‘De Schaatser’ onthuld. Honderden toeschouwers, waaronder oud-schaatsers, maakten dit historische moment aan de Leeuwte mee. 

Van Benthem arriveert vrijdagmiddag op de skeelers bij het monument, waar dan nog een groot groen kleed over heen hangt. Hij wordt vergezeld door een groep jonge skeeleraars en zijn oude schaatsmaten met wie hij de Elfstedentochten reed. In dit gezelschap van Henri Ruitenberg, Jos Niesten en Jan Kooiman, die samen met Van Benthem in 1985 de top 4 vormden, reed Van Benthem als eerste over de finish. Net als toen komt hij juichend over de eindstreep. En ook net als toen op de Bonkevaart is het sportverslaggever Evert ten Napel de eerste die hem interviewt, maar nu op de Leeuwte. “De Bonkevaart was legendarisch, maar de Leeuwte is toch nog wat mooier?” vraagt Ten Napel. Dat kan Van Benthem niet beamen, maar hij uit zich wel lovend over de straat, waar hij opgroeide en later een boerderij had: “Met één centimeter dikte gingen we al het ijs op, hier heb ik de basis gelegd voor mijn latere overwinningen,” zegt Van Benthem even later in zijn speech. 

Nummer 13

Na zijn ferme slag op een knop, onthult Van Benthem daarna het kunstwerk dat Albert Weijs heeft gemaakt. Van Benthem complimenteert Weijs voor zijn creatie. “Je hebt aan alle details gedacht; mijn nummer dertien, het stukje uit mijn schaats en mijn houding,” zegt de oud-schaatser. Bijzonder is dat Weijs het kunstwerk gemaakt heeft van Friese doorlopers. 

In neie dei

Van Benthem laat zich ook nog toezingen door Syb van der Ploeg met het nummer ‘In neie dei’. De zanger zegt dat Van Benthem zijn leven heeft veranderd. “Ik zag jou in 1985 over de finish van de Elfstedentocht komen en wilde ook schaatser worden, maar het is zanger geworden.” Van Benthem belooft zijn vriend samen de Elfstedentocht te gaan rijden, mocht die er ooit nog komen. De oud-schaatser haalt ook nog Klaas Naberman naar voren, zijn oud-buurman. “Klaas had altijd de wildste ideeën, hij bedacht dertig jaar geleden de Van Benthemtocht, maar is nog nooit gereden. Het kunstwerk ‘De Schaatser’ was ook zijn idee. 

I luv you all

Vrijdagmiddag spreken verder burgemeester Rob Bats en de voorzitter van Plaatselijk Belang Van Benthem nog toe. Hij ontvangt ook nog een Elfstedenboek, dat geschreven is door Hessel van der Meer. Op zijn Canadees neemt de oud-schaatser afscheid van het publiek: “I luv you all,” klinkt het. Getuige het luide applaus van de vele aanwezige inwoners van Sint Jansklooster, is die liefde wederzijds. 

Syb van der Ploeg zingt Evert van Benthem toe: 'In neie dei'
Samen met Erben Wennemars poseren voor 'De Schaatser'
Met een ferme slag onthult Evert van Benthem 'De Schaatser'
Afbeelding
Stormloop op kaartjes: Historische Vereniging Steenwijk maakt een bijzondere documentaire over Steenwijks Erfgoed. Steenwijk 5 jun., 19:45
Afbeelding
Het stille slavernijverleden van Overijssel Algemeen 5 jun., 18:12
Afbeelding
Gieters Belang en Giethoorn Onderneemt gaan met frisse energie weer terug om tafel voor het beste plan voor Giethoorn Steenwijkerland 5 jun., 18:02
Afbeelding
Rina Stam presenteert tweede boek: Geboren Beltiger danst door het (eigen) verleden Steenwijkerland 5 jun., 16:00
Afbeelding
10e PS-Kuiertocht – Weststellingwerf laat zich van haar mooiste kant zien Algemeen 5 jun., 14:08
Afbeelding
Fotoverslag: Old Forward viert het 125-jarig bestaan in 4 dagen Westerveld 5 jun., 13:59
Afbeelding
Galerie opent op nieuwe locatie met expositie Krikke & Krikke Cultuur 4 jun., 22:46
Afbeelding
Weekend 10 en 11 juni Hete-peper-festival in Kallenkote: Bruisende Pasar Pedis bij dierenpark Taman Indonesia Steenwijkerland 4 jun., 22:28
Afbeelding
Jonge mantelzorgers sluiten seizoen af met zonovergoten Summerparty Algemeen 4 jun., 15:51