Afbeelding
Foto: Pixabay

Vrouw (74) mag geen landbouwdieren meer houden op probleemboerderij in Willemsoord

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

ZWOLLE – Een 74-jarige vrouw moet haar erf in Willemsoord op hooguit twee huisdieren na leeg houden. Op de probleemboerderij zijn al meerdere keren verwaarloosde dieren in beslag genomen, bleek woensdag 22 juni uit de rechtszaak in Zwolle.

Op 8 mei werden er ernstig verwaarloosde kippen, duiven, honden, konijnen, pony’s en een kreupele geit afgevoerd op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De vrouw woont er samen met haar 75-jarige man en 49-jarige zoon. Het is de zoon die al vele keren de gang naar de rechtbank in Zwolle maakte. Een maand geleden kreeg hij nog drie maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd nadat de NVWA er opnieuw verwaarloosde dieren aantrof. Onderdeel van die voorwaarden is dat hij geen dieren meer mag houden. De zoon zei onder druk te staan van zijn ouders. “Zij zijn het die telkens weer dieren naar het erf sleepten,” zo zei hij op de zitting in mei.

“Dat is niet helemaal waar,” zei de officier van justitie. Uit onderzoek blijkt dat het vooral de vader en de zoon zijn die de dieren naar de boerderij halen. En die dieren zijn geregistreerd via het UBN (Uniek Bedrijfs Nummer) van de 74-jarige vrouw. “Het zijn ook mijn dieren,” zei ze over de verwaarloosde kippen, duiven, honden, konijnen, pony’s en een kreupele geit die begin vorige maand zijn afgevoerd. Volgens de vrouw verzorgt het gezin de dieren waar ze kunnen. Zij had woensdag een rolstoel nodig om de rechtszaal te halen, haar man zit in een scootmobiel en de zoon zei eerder op zitting al dat hij niets met de dieren te maken wil hebben. Hij werkt en draait vaak ook nachtdiensten en kan niet eens voor de dieren zorgen. De vader had woensdag ook in de rechtszaal moeten zitten, maar die weigerde dinsdag de dagvaarding in ontvangst te nemen. De officier dagvaardde de 74-jarige vrouw omdat zij als enige van de drie de dieren op haar naam kan zetten. “En dat moet stoppen,” zo vindt het Openbaar Ministerie.

Half jaar cel voorwaardelijk

“Ik weet niet anders of we hebben dieren, van kinds af aan al,” zei de vrouw. Dat de dieren in de drek stonden, te weinig of geen water hadden, dat was niet fraai “maar we zijn van goede wil.” Ze zei onder meer dat de twee magere pony’s pas anderhalve week in de stal stonden. Die waren van zieke mensen die er niet meer voor konden zorgen. Het alternatief was dat ze geslacht zouden worden. Nadat de NVWA de verwaarloosde dieren weghaalde, voelde het erf ‘leeg aan’, zei ze. Nu lopen er alleen nog schapen rond. Die dus ook weg moeten, zo wil de officier. Ze eiste een halfjaar cel voorwaardelijk tegen de bejaarde dame, met als voorwaarde een houdverbod van dieren.

“Een absurd hoge eis,” zei advocaat Alwin Maarsingh. “Mevrouw is hierin meegezogen. Want het zijn kennelijk vooral de vader en zoon die deze dieren naar het erf halen.” Volgens de officier van justitie heeft de vader bij een recente controle ambtenaren van de NVWA bedreigd. “Dat hij dreigt met een geweer en dat dit betekent dat dan met het hele gezin niet te praten valt, dat gaat me een brug te ver.”

De politierechter legde een voorwaardelijke boete op van 10.000 euro. De voorwaarde is dat mevrouw geen dieren meer houdt, met uitzondering van hooguit twee huisdieren. De vader komt later nog voor de rechter.

Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 11 uur geleden
Blokkentest
Gratis fittesten voor 55+ers in Steenwijkerland Steenwijkerland 12 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 13 uur geleden
Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 24 apr, 22:41
Afbeelding
Oorlogsbom op Holtingerveld onschadelijk gemaakt Westerveld Insta-Dekop 24 apr, 21:34
Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 24 apr, 20:47

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.