De organisatoren
De organisatoren Foto: Aangeleverd

‘Samen op Pad’ op Wereld Alzheimer Dag in Steenwijkerland 2022

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - Ieder jaar is het op 21 september Wereld Alzheimer Dag. Dit jaar is het thema ‘Samen op Pad’. De werkgroep Wereld Alzheimer Dag (WAD) is druk bezig om ook dit jaar volop aandacht te geven aan de ziekte dementie. Samen op Pad om Steenwijkerland nog meer dementievriendelijk te maken, in alle dorpen en kernen.

Hele maand september aandacht voor de dementie

In september zal er op diverse plaatsen in Steenwijkerland aandacht worden besteed in de bestaande koffiemomenten aan de ziekte dementie. Overal sluit een casemanager of werkgroeplid aan, vanuit de diverse zorgorganisaties. Zo zijn Zorggroep Oude en Nieuwe Land, Zorggroep Noorderboog, PGVZ en Sociaal werk De Kop betrokken bij de organisatie. Tijdens de koffiemomenten zullen informatie en ervaringen worden gedeeld over de ziekte dementie. Tiny Dragt: “We vertellen ook over de mogelijkheid om de training Samen Dementievriendelijk te volgen. Veel mensen in Steenwijkerland hebben dit al gedaan, komend najaar willen we dit weer opstarten.” De Koffiemomenten zijn in Oldemarkt, Steenwijk, Vollenhove, Steenwijkerwold, Kuinre en Giethoorn.

Wereld Alzheimer Dag met schrijver Rina Stam

Op woensdagmiddag 21 september is er ’s middags van 14:00-16:00 op de Markt in Steenwijk een info- en ontmoetingspunt over dementie en geheugenproblematiek. Paula Bierma: “Ook hier zullen casemanagers en de werkgroepleden aanwezig zijn en we zijn bijzonder blij, dat Rina Stam die middag bij ons aansluit op de Markt.” Rina heeft roots in Belt-Schutsloot en schreef het boek ‘Welke dag is het vandaag?’ Het is een op waarheid gebaseerd verhaal over de hoofdpersoon Francis die dementie heeft en haar dochter Stella. De lezer ervaart wat Francis meemaakt: van het niet meer weten welke dag het is en waar ze eigenlijk naartoe fietst, tot haar smeekbede aan God om haar te helpen. Want ze kent het aftakelingsproces van haar eigen moeder en grootmoeder. Wanneer zij te ziek wordt om te vertellen wat er in haar hoofd omgaat, vertelt dochter Stella in het tweede boekdeel verder over het aftakelingsproces van haar moeder. De boeken van Rina zullen verkrijgbaar zijn, tegen een WAD prijs, op deze middag. 

Nieuw: Alzheimer Trefpunt Steenwijkerland in Zonnekamp

“In het nieuwe seizoen Alzheimer Trefpunt hebben we ervoor gekozen dat Zonnekamp aan de Oyershoeve 1 in Steenwijk de nieuwe locatie wordt. Het tijdstip is elke 2e dinsdag van de maand vanaf 19.30 uur. Op dinsdag 11 oktober zal psycholoog Judith Mittendorff als eerste spreken in dit nieuwe Trefpunt. We nodigen hier iedereen bij deze graag voor uit,” zo vertelt Bianca Smit. Via de krant, facebook en de agenda van Sociaal Werk De Kop (www.sociaalwerkdekop), zal dit ook gecommuniceerd worden. Alle info over dementiezorg in Steenwijkerland is te vinden via de website: https://dementie-steenwijkerland.nl Wie liever telefonisch contact wil, kan bellen naar 0521-385585.

Op de foto de werkgroepleden: Bianca Smit van Zorggroep Noorderboog, Gerda van Groeningen van ZorgMies Zwolle eo, Paula Bierma van Sociaal Werk De Kop en Tiny Dragt van Zorggroep Noorderboog.

Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 7 uur geleden
Blokkentest
Gratis fittesten voor 55+ers in Steenwijkerland Steenwijkerland 8 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 10 uur geleden
Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 24 apr, 22:41
Afbeelding
Oorlogsbom op Holtingerveld onschadelijk gemaakt Westerveld Insta-Dekop 24 apr, 21:34
Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 24 apr, 20:47

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.