architect
architect Foto: Aangeleverd

De cruciale rol van VCA in de bouwsector

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Binnen de dynamische wereld van de bouwsector staan veiligheid, gezondheid en milieu voorop. Zorgdragen voor een veilige werkomgeving voor de werknemers is niet alleen moreel verantwoord, maar ook een wettelijke verplichting. Hierbij komt de VCA om de hoek kijken, wat staat voor Veiligheid Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Wat is de VCA eigenlijk en waarom is het zo belangrijk?

Wat is de VCA?

Voor leidinggevenden, ZZP’ers of werknemers is het mogelijk om bij In1keerVCA jouw diploma te behalen, maar wat houdt dit nu precies in? De VCA is een certificering waarbij je leert om de gevaren binnen jouw werkterrein te identificeren, evalueren en monitoren. Op deze wijze verbeter je de gezondheid, veiligheid en milieuprestaties. De VCA certificaten zijn met name vereist in de bouwsector en aanverwante industrieën. Met het certificaat kun je namelijk om een meetbare manier laten zien dat je organisatie voor een veilige werkplek zorgt. 

Waarom is de VCA belangrijk?

De VCA is om meerdere redenen van groot belang. In de eerste plaats voor de werknemers. Dagelijks wordt het personeel blootgesteld aan allerlei soorten risico’s. Of het nu gaat om het werken met gevaarlijke stoffen of het risico op een val van grote hoogte. De VCA stelt bedrijven in staat om systematisch de risico’s in kaart te brengen en maatregelen te verzorgen om de kans op letsel te minimaliseren. Ook laat het VCA-certificaat zien dat je als bedrijf een hoogstaande kwaliteit nastreeft. Je volgt niet alleen de wettelijke vereisten op, maar laat ook zien dat je je inzet om hoogwaardige diensten en producten af te leveren. Dit versterkt het vertrouwen bij (potentiële) klanten. Daarnaast richt de VCA zich naast gezondheid en veiligheid op milieubeheer. Door duurzame bedrijfsprocessen te stimuleren, draagt de VCA bij aan het beperken van de impact op het milieu. 

Welke soorten VCA zijn er?

De VCA bestaat in drie varianten: de VCA Basis, VCA VOL en VIL-VCU. De VCA Basis, ook wel B-VCA genaamd, is voor medewerkers om te laten zien dat zij veilig en gezond hun werk kunnen uitoefenen. Leidinggevenden en ZZP’ers die in een risicovolle werkomgeving werkzaam zijn volgen de VCA VOL, die ook wel bekend staat als de Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Intercedenten of leidinggevenden bij uitzendbureaus behalen de VIL-VCU. Bij In1keerVCA kun je de uiteenlopende certificaten snel en eenvoudig behalen. In de meeste gevallen is het mogelijk om de VCA cursus in één dag te volgen, zodat je meteen over de juiste papieren beschikt. Bovendien wordt de cursus door het hele land gehouden, zodat er altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt is. 

Afbeelding
Hey Terugwinnaar, doe jij ook mee met de grondstoffenspeurtocht? Speur mee in Steenwijk en win bioscoopkaartjes Steenwijk 23 uur geleden
Afbeelding
Olde Veste wint halve bekerfinale van SVBO Emmen Met video gisteren
Afbeelding
Oudpapiercontainer aan de Scheerwolderweg in Scheerwolde twee keer in brand op één avond Met acht foto's gisteren