Yogalerares Manon Lemkes
Yogalerares Manon Lemkes Foto: Aangeleverd

Manon Lemkes geeft yogacursus ‘Terug naar jou’

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

EESVEEN – Goede voornemens? Die gaan volgens Manon Lemkes (40) pas lukken als je terug gaat naar jezelf. De yogalerares biedt daarom vier online yogalessen ‘Terug naar jou’ aan voor een zacht prijsje. Op woensdag 5 januari is al de eerste les. Later beginnen kan ook trouwens.

De vier lessen hebben elk een ander thema. Tijdens de eerste les op 5 januari gaat Manon met haar deelnemers intenties zetten voor 2022. “Daarmee bedoel ik goede voornemens, zoals meer sporten, meer tijd voor mezelf nemen of niet zoveel van mezelf verwachten,” legt de Eesveense uit. Ze benadrukt daarbij dat het gaat om haalbare intenties die je niet vanuit je verstand, maar juist vanuit je gevoel neemt. Tijdens de eerste les biedt Manon daarom yogaoefeningen die je kunt doen om de intenties waar te maken.

Je hart luchten

Bij de tweede les op 12 januari gaat Manon de cursisten helpen om met yogaoefeningen afvalstoffen los te laten en energiekanalen weer op gang te brengen. “Zo kun je na Kerst en Oud en Nieuw met zwaar tafelen weer rust geven aan je organen,” zegt Manon. Volgens haar zijn er meerdere spreekwoorden, die dat mooi aangeven, zoals ‘je hart luchten’ en ‘gal spuwen’. 

‘Vertrouwen boven angst’ is het thema van de derde les op 19 januari. Daarmee wil Manon de deelnemers met yogaoefeningen meer rust geven en werken aan een betere lichamelijke en geestelijke weerstand. 

De vierde en laatste les is op 26 januari. Manon geeft dan spiral yoga en Yin Yoga. Met deze yogaoefeningen leer je om je bindweefsel ruimer te maken en meer ruimte te bieden aan je gewrichten. De bewegingen zijn zoals de naam al zegt spiraal- en cirkelvormig.

Vrijer denken

Zelf is Manon in 2013 begonnen met yoga. “Ik had last van angsten en stress en kwam niet verder in de reguliere hulpverlening met een veelal verstandelijke benadering,” vertelt ze over die tijd. Als Manon daarna in balance en yoga gaat doen, merkt ze dat de oefeningen en ademhalingstechnieken haar goed doen. “De oefeningen brengen je rust, je gaat vrijer denken, zodat je de leiding in je leven terug gaat nemen.” Yoga had zelfs een goede invloed op de astma van Manon. “Mijn klachten werden minder, yoga heeft ook een verzachtende werking op lichamelijke klachten.”

“De oefeningen brengen je rust, je gaat vrijer denken, zodat je de leiding in je leven terug gaat nemen.”

Kinderyogadocent

De goede ervaringen met yoga doet Manon besluiten om yogaopleidingen te gaan volgen, waaronder kinderyoga. Daarvan heeft ze ook haar beroep gemaakt. Ze werkt nu als Kinderyogadocent bij OBS De Samensprong en bij Yin Yoga Sound. Manon legt uit dat ze kinderen geen meditatie en stilteoefeningen aanbiedt. “Bij kinderen doe ik ademspelletjes en wissel ik rust af met activiteiten.” Manon koppelt yogahoudingen vaak aan dieren, zoals een koe of een schaap of verpakt ze in een verhaal. Zo laat zij kinderen spelenderwijs kennis maken met yoga. Daarbij koppelt ze ook yoga aan emoties. “Als een kind bijvoorbeeld boosheid ervaart omdat het ergens niet mee om kan gaan, zeg ik wel eens dat ze die boosheid in een ballon moeten stoppen en zo los kunnen laten.” 

Manon koppelt yogahoudingen vaak aan dieren, zoals een koe of een schaap of verpakt ze in een verhaal. Zo laat ze kinderen spelenderwijs kennis maken met yoga.


Aanmelden

Aanmelden voor de vier online yogalessen op 5, 12, 19 en 25 januari, kan zich via www.yinyogasound.nl of 06-36135779. Later beginnen kan ook, de lessen zijn heel januari toegankelijk. Hierbij heb je deze spullen nodig: een meditatiekussen, twee tennisballen en een sok. Als je geen meditatiekussen hebt, kun je ook een gewoon kussen gebruiken. Wie geen tennisballen heeft, kan ze lenen van Manon. De lessen duren 60 minuten en je kunt ze volgen vanaf computer, tablet of telefoon.

Popkoor Bloxy Music gaat inschepen in Kalenberg voor de overtocht naar New York -
Bloxy Music on Tour: koor is woensdag per boot vertrokken van Kalenberg naar New York Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Henk Holterman neemt afscheid van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 20 uur geleden
Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 21 uur geleden
Blokkentest
Gratis fittesten voor 55+ers in Steenwijkerland Steenwijkerland 22 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland gisteren
Nirvana’s MTV Unplugged
Herbeleef Nirvana's legendarische MTV Unplugged-concert in De Meenthe Cultuur gisteren

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.