Grutto
Grutto Foto: Fred Sollie

Vogelwacht IJsselham zoekt nieuwe leden

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

OLDEMARKT - Het is algemeen bekend dat de weidevogelstand in Nederland onder druk staat. Zo ook in de Kop van Overijssel. De aantallen vogels zijn in een reeks van jaren fors teruggelopen. Vogelwacht IJsselham zoekt daarom nieuwe leden.                                                                                                     

Wat zijn eigenlijk weidevogels en wat kunnen wij er aan doen dat deze vogels niet verloren gaan?
Weidevogels zijn vogels die op de grond broeden. Vooral in de weilanden en op akkerland. Het gaat om vogels als de kievit, grutto, tureluur, scholekster, wulp, slobeend, zomertaling, veldleeuwerik, graspieper en gele kwikstaart. Door herinrichting van gronden voor de agrarische sector, waterpeilverlaging, intensivering van landbewerking maar ook door toename van het aantal predatoren (eierrovers) zoals vossen, steenmarters en roofvogels is de biotoop voor de weidevogel er niet beter op geworden.

Gelukkig gaat de samenleving steeds meer inzien dat de weidevogel een verrijking is voor de natuur. Boeren en vrijwilligers uit de vogelbescherming, jagers maar ook waterschappen, provincies en de rijksoverheid werken samen om te zorgen dat de weidevogels met succes hun legsels uitbroeden en hun jongen grootbrengen.

Nesten opsporen
De vogelwacht IJsselham te Oldemarkt is een vereniging met zo’n 25 leden waarvan een vijtiental zich van maart tot half juni actief inzet om nesten op te sporen, te markeren en te beschermen. Hierdoor kunnen boeren en loonwerkers bij hun werkzaamheden op het land rekening houden met de legsels. Ook kunnen contracten met boeren worden afgesloten om later te maaien of de vegetatie te verrijken door kruiden toe te voegen. Ook het aanleggen van plasdras gebieden behoort tot de mogelijkheden. Hierbij wordt een deel van een weiland onder water gezet wat voor de voedselvoorziening van de vogels heel goed werkt.

Door camera’s bij nesten te plaatsen kan worden ontdekt welke predatoren in het gebied opereren. Met WBE’s (wildbeheerseenheden, een collectief van jagers) kan dan eventueel gericht worden ingegrepen. Inmiddels heeft het geleid tot de plaatsing van diverse vossenvallen in de Kop van Overijssel. De laatste innovatie is het opsporen van nesten met behulp van een drone. Aan de drone hangen een warmtesensor en een fotocamera. Zo kunnen nesten worden ontdekt die anders in het lange gras nooit zouden zijn gevonden.

Drones
Het collectief van boeren in de Kop van Overijssel (KAN is Kopse Agrarische Natuur Vereniging) beschikt nu over vijf drones. Met een goed resultaat. Vrijwilligers besturen de drones nadat ze uiteraard eerst de daarvoor benodigde diploma’s hebben gehaald. Er is behoefte aan extra piloten. Belangstellenden worden daarvoor van harte uitgenodigd.

Dit is in een notendop een overzicht van activiteiten van de Vogelwacht IJsselham. Op 3 maart a.s. 20.00 uur is de jaarlijkse ledenvergadering in Dalzicht te Oldemarkt. Deze bijeenkomst is ook toegankelijk voor niet-leden. Elk jaar staat er een interessant thema op de agenda met een externe spreker.

Belangstellenden voor het lidmaatschap, met als doel als vrijwilliger toe te treden en/of een opleiding te volgen tot dronepiloot, kunnen contact opnemen met de secretaris van de Vogelwacht IJsselham, Henk Veldkamp, tel. 0621431030 .                                                                                                                                                                                                

Jubbega in de eerder dit seizoen gespeelde wedstrijd tegen Olde Veste
Nieuwe ontwikkeling: Jubbega gaat tóch de competitie niet uitspelen Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Hey Terugwinnaar, doe jij ook mee met de grondstoffenspeurtocht? Speur mee in Steenwijk en win bioscoopkaartjes Steenwijk 8 uur geleden
Afbeelding
Olde Veste wint halve bekerfinale van SVBO Emmen Met video 9 uur geleden