Bouwlocaties in Steenwijkerwold
Bouwlocaties in Steenwijkerwold Foto: Aangeleverd

Ook Steenwijkerwold wil bouwen!

· leestijd 3 minuten Steenwijkerland

STEENWIJKERWOLD - De Werkgroep Woningbouw in Steenwijkerwold doet een pleidooi bij de gemeente. Ook Steenwijkerwold wil bouwen!

Woningnood
Net zoals in alle andere kernen in de gemeente Steenwijkerland, wordt ook in Steenwijkerwold de roep om nieuwbouw steeds luider. De woningmarkt is compleet ingestort en er is in het hele dorp nagenoeg niets te koop. Want zodra iemand te kennen geeft zijn huis te willen verkopen, wordt er onderhands direct al geboden. En als er onverhoopt toch een woning op Funda belandt, gaat er direct een kapitaalkrachtige westerling of investeerder mee vandoor. Starters uit het dorp hebben hierdoor geen kans op een eigen koopwoning. Ook blijven veel senioren in hun vrijwel afgeloste, te grote en onpraktische woning zitten. Ze kopen liever een fijne seniorenwoning met behulp van hun hoge overwaarde dan maandelijks een hoge huur te gaan betalen. Maar er zijn vrijwel geen levensloopbestendige woningen te koop. Daarnaast zijn er ook te weinig geschikte huurmogelijkheden voor de jeugd zoals appartementen of studio’s. Daardoor worden jongeren gedwongen langer bij hun ouders te blijven wonen dan ze zouden willen. Sommige plaatsen bieden jongerenwoningen aan. Hier mogen jongeren tussen de 18 en 30 jaar wonen, en ze moeten na 5 jaar weer vertrekken. Vanwege het nijpende gebrek aan woonruimte vertrekken jongeren nu noodgedwongen uit het dorp waardoor het dorp vergrijst en op termijn haar eigen identiteit dreigt te verliezen.

Aanpak korte termijn
In Steenwijkerwold is een optrommelactie gehouden waar vrijwel het hele dorp aan meegedaan heeft. Dit heeft geleid tot een prachtige dorpsvisie waaruit verschillende werkgroepen zijn voortgekomen. De werkgroep woningbouw is voortvarend van start gegaan en heeft 10 mogelijke ontwikkelingslocaties onderzocht. Uit diverse onderzoeken blijkt voor Steenwijkerwold een woonbehoefte van 70 tot 110 eenheden. Hier zou op korte termijn een start mee gemaakt kunnen worden door de leegstaande Woldschool te slopen en op deze locatie ongeveer 16 starterswooneenheden te bouwen. Er zijn al voldoende jeugdige gegadigden die hier direct gebruik van willen maken. Aan de overzijde van de Woldschool staat boerderij “Ten Holthe” die niet meer in bedrijf is. Zodra de leegstaande stallen gesaneerd zijn zou op die plaats een mix van 10 woningen gerealiseerd kunnen worden. Intussen is Woonconcept al gestart met de sloop van 8 oude woninkjes aan Gelderingen, deze worden vervangen door 9 nieuwe kleine huurwoningen. En aan de Blaankamp gaat Woonconcept 16 duplexwoningen vervangen door ongeveer 9 nieuwe huurwooneenheden. Dat zou binnen afzienbare termijn al ruim 40 nieuwe woningen opleveren, waarvan een deel vervanging betreft.

Meerjarenplan 
De werkgroep heeft voor de volgende fase ook ongeveer 45 woningen bedacht. De locatie Linthorst zou achter de Ten Holtheweg doorgetrokken kunnen worden richting de manege. In het verleden heeft de gemeente hier al eens plannen voor gemaakt. Hier zou een diverse mix van ongeveer 30 wooneenheden mogelijk moeten zijn. Ook in De Beek, waar de gemeente twee stukken grond in eigendom heeft, zijn meerdere woningen mogelijk. En mochten de beide scholen daadwerkelijk samengaan, zoals een grote wens vanuit het dorp is, dan komt hier ook ruimte voor nieuwbouw. Verder ligt aan de Kerkwoerthe nog een stukje gemeentegrond dat geschikt is voor herontwikkeling. Op alle locaties kan een mix komen van twee onder een kappers, levensloopbestendige woningen en rijwoningen. Allemaal woonmogelijkheden waarnaar veel vraag is in het dorp. En het mengen van nieuwe huur- en koopwoningen brengt diversiteit in de wijken.

Woningbouw buurtschappen
Het zou de woningkrapte helpen als de gemeente meer ruimte geeft aan initiatieven in het buitengebied rond Steenwijkerwold. In elk buurtschap rondom het dorp, zoals Marijenkampen, Witte Paarden, Basse, Thij, Baars, De Pol, etc. kan uitgebreid worden met enkele woningen. Als dit zorgvuldig wordt gedaan, passend in de omgeving, kunnen ook daar jongeren blijven wonen, of mensen uit Steenwijkerwold gaan wonen. In goed overleg hoeft dit geen afbreuk te doen aan het karakteristieke van het buitengebied. Er zijn overal stukjes grond waar een bouwbestemming mogelijk is, soms heeft er vroeger al een huis gestaan, of een deel van een erf is hiervoor geschikt. Goede communicatie in de lokale media zal hier waarschijnlijk veel animo voor opleveren. Dit vraagt een duidelijke uitleg van wat er kan en mag, waardoor mensen uitgenodigd worden om met een goed plan te komen zodat hun initiatief kans op slagen heeft. Met 5 woningen in elk buurtschap levert dit zomaar 30 nieuwe woningen op rond het dorp.

Denken in mogelijkheden
Door deze ideeën wordt al bijna voldaan aan de woonbehoefte van 70 tot 110 wooneenheden. Alles uiteraard met inachtneming van de dorpsvisie, waarin het dorp heeft aangegeven behoefte te hebben aan veel groen in de wijk, regenwateropvang, voldoende parkeerruimte en duurzaamheid. Want Steenwijkerwold wil bouwen, maar wil daarnaast ook een prachtig groen dorp worden, met een hechte dorpsgemeenschap waar iedereen naar elkaar omkijkt. Een plattelandsdorp met oog voor de rijke geschiedenis, voldoende voorzieningen en veel dynamiek in een schitterende omgeving.

Gemeente in actie
De werkgroep Woningbouw heeft inmiddels in de gemeenteraad om actie gevraagd. Het duurt allemaal te lang, ze zien graag meer initiatief van de gemeente. Uiteraard heeft de gemeente last van de stikstofproblematiek en het Didam arrest, maar samen met de werkgroep kan een stedenbouwkundige de plannen al wel vast uitwerken en kan al actie worden ondernomen om eventuele particuliere grond aan te kopen. Niets doen en afwachten is geen optie nu de nood zo hoog is.

Jubbega in de eerder dit seizoen gespeelde wedstrijd tegen Olde Veste
Nieuwe ontwikkeling: Jubbega gaat tóch de competitie niet uitspelen Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Hey Terugwinnaar, doe jij ook mee met de grondstoffenspeurtocht? Speur mee in Steenwijk en win bioscoopkaartjes Steenwijk 6 uur geleden
Afbeelding
Olde Veste wint halve bekerfinale van SVBO Emmen Met video 7 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.