Willem Manuputty met het boek 'Het tijdperk van chaos'
Willem Manuputty met het boek 'Het tijdperk van chaos' Foto: Hilda Knol

Steenwijker Willem Manuputty over Ontmoetingen en Leiderschap in ‘Het tijdperk van chaos’ van Adjiedj Bakas

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Willem Manuputty heeft in een speciale editie een hoofdstuk geschreven over zijn visie op leiderschap in het boek ‘Het tijdperk van chaos’.

In zijn kantoor aan de Woldpoort vertelt Willem over het hoofdstuk dat hij geschreven heeft over leiderschap. Dat is hem op het lijf geschreven, want de Steenwijker faciliteert ontwikkeling en opereert vanuit zijn eigen bedrijf Humanwise. “Ik zorg ervoor dat mensen weer met elkaar in contact komen, de gezamenlijkheid vinden en individueel, als team en als organisatie ontwikkelen. Groot deel daarvan is leiderschapsontwikkeling.” Hij zit vaak aan tafel met directeuren. Opgegroeid in een arbeidersgezin in Steenwijk-West heeft hij een mooie carrière opgebouwd. Na banen in de detailhandel en bij Randstad richtte hij in 2015 Humanwise op. Hij volgde opleidingen tot bedrijfskundige, trainer, coach en therapeut.

Ik ben o.k., jij bent o.k.

“Ik had Adjiedj Bakas uitgenodigd om een lezing te houden op een kennisnetwerkbijeenkomst eind vorig jaar,” vertelt Willem. Die bijeenkomst ging niet door, maar Adjiedj vroeg Willem wel of hij samen met hem een boek wilde uitgeven. Daar had Willem wel oren naar. Het hoofdstuk dat hij schreef kreeg de titel: ‘Roep om echte ontmoetingen en Humanwise leiderschap’. Hierin geeft hij zijn visie over leiderschap, werken aan relaties en communiceren. Hij beschrijft verder de chaos die kan ontstaan als mensen verschillende belangen, normen en waarden hebben. 

Willem pakt er een bloknote bij om uit te leggen wat je kunt doen om chaos en conflicten te voorkomen of als je daar toch in terecht komt, een uitweg te vinden. “Ik ben van de tekeningen,” zegt hij lachend als hij woorden als ‘leider’, ‘relatie’ en ‘volger’ met pijlen verbindt. “Om chaos te voorkomen is het belangrijk dat een leider de ontmoeting met zijn volgers aangaat. Leg open en bloot alles op tafel, verdiep je in waarom iets gebeurt, bouw een relatie op met je team of organisatie. En stel vooral veel vragen vanuit gelijkwaardigheid, niet vanuit jouw oordeel of mening en kijk naar wat je verbindt.” 

Uit zijn boekenkast pakt Willem vervolgens ‘Ik ben o.k., jij bent o.k.’. Dat boek heeft Thomas Anthony Harris al in 1967 geschreven, maar is volgens Willem nog steeds actueel. “Als iemand zichzelf minderwaardig voelt, dus niet o.k. vindt, gaat hij de ontmoeting uit de weg, trekt zich dus terug,” illustreert hij. Verder in het boek gaat Adjiedj in op digitalisering, gezondheidszorg, de rol van China, kapitalisme en geloof. 

Netwerkbijeenkomst op 17 maart 

Willem organiseert samen met Kompas Zuidlaren op 17 maart in Villa Rams Woerthe een netwerkbijeenkomst voor leidinggevenden. Managers van een IT-bedrijf, ziekenhuis en reclamebureau vertellen hoe ze de coronacrises hebben beleefd en wat de invloed daarvan op de toekomst is. Daarnaast komt aan de orde hoe organisaties kunnen omgaan met werknemers die in de financiële problemen zijn geraakt. De ontwikkeling van leiderschap komt aan bod en Adjiedj geeft een lezing. De deelnemers ontvangen het boek. Aanmelden kan via humanwise.nl.

Jubbega in de eerder dit seizoen gespeelde wedstrijd tegen Olde Veste
Nieuwe ontwikkeling: Jubbega gaat tóch de competitie niet uitspelen Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Hey Terugwinnaar, doe jij ook mee met de grondstoffenspeurtocht? Speur mee in Steenwijk en win bioscoopkaartjes Steenwijk 11 uur geleden
Afbeelding
Olde Veste wint halve bekerfinale van SVBO Emmen Met video 13 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.