Britt
Britt Foto: Aangeleverd

Ga je wel of niet stemmen? Jongeren over de gemeenteraadsverkiezingen

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - Op 16 maart gaan ook hier in Steenwijkerland de gemeenteraadsverkiezingen van start. Vele inwoners trekken dan naar de stembussen om hen stem uit te brengen op een gemeenteraadslid en de bijbehorende partij. Hoewel de meeste volwassenen zich wel uitspreken over hun stem, houden jongeren zich vaker op de achtergrond. Gaan de jongeren in Steenwijkerland ook hun stem uitbrengen? Britt, Maurits, Anna en Hidde geven hier antwoord op.

Britt Landman (18) uit Steenwijk

“Ik denk dat ik wel mijn stem uit ga brengen. Ik vind het lastig, omdat ik nog niet zoveel weet over politiek en de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de vorige verkiezingen was ik nét te laat achttien geworden, daardoor kon ik net niet stemmen. Ik vind het belangrijk dat je je stem laat horen. Sommige leeftijdsgenoten zeggen al snel ‘Nee ik stem niet’, dat vind ik jammer. Veel jongeren praten samen niet op een serieuze manier over politiek en op school vind ik dat er veel informatie ontbreekt. Naar mijn gevoel hebben we alleen een keer een stemwijzer ingevuld en dat was het. Als voorbereiding voor de gemeenteraadsverkiezingen moet ik alleen nog kiezen waarop ik wil gaan stemmen. Ik ga even wat standpunten doorlezen en dan maak ik op basis daarvan mijn keuze.”

Maurits Donker (19) Blokzijl

“Ik weet nog niet zeker of ik wel ga stemmen. Vorig jaar heb ik wel mijn stem uitgebracht. Ik heb me door een aantal mensen laten vertellen dat op Mark Rutte en de VVD stemmen een veilige keuze was. Ik heb daarop gestemd en dat vond ik prima. Dit jaar twijfel ik een beetje of ik wel ga stemmen, omdat ik weer niet zeker weet op wie ik dat wil doen. Ergens vind ik het wel belangrijk om van je stemrecht gebruik te maken. Als ik ga stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen kan ik het dus het beste even opzoeken op wie ik dat zal doen. Stemmen is eigenlijk ook maar een kleine moeite.”

Anna Bult (18) uit Tuk

“Ik ben wel van plan om te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Politiek is erg belangrijk, daarom wil ik ook graag mijn stem laten horen. Ik weet niet of mijn stem écht het verschil maakt, maar ze zeggen altijd dat elke stem telt. Ik heb als voorbereiding wel een filmpje gekeken over hoe een gemeenteraadsverkiezing in elkaar steekt, dus nu weet ik wat ze doen en waar ze voor staan. Ik was net voor de vorige verkiezingen achttien geworden, waardoor ik ook daar mijn stem heb uitgebracht. Daardoor weet ik al wel hoe het stemmen werkt. Ik weet niet meer zo goed waar ik de vorige keer op heb gestemd. Nu wil ik kiezen voor een gemeenteraadslid dat ik zelf ken, omdat het dan iets persoonlijker voelt. Ik vind zelf het welzijn van de mensen heel belangrijk, daarom neig ik meer naar links.”

Hidde Bisschop (19) Steenwijk

“Ik ben wel van plan om te stemmen. Ik laat me alleen op een politieke manier uit tijdens het stemmen, verder ben ik er niet zoveel mee bezig. Aangezien ik stemmen belangrijk vind heb ik vorig jaar ook gestemd. Toen heb ik er ook meer moeite ingestoken om een passende partij te vinden. Ik vind wat er daar in de Tweede Kamer gebeurt belangrijker dan de gemeenteraadsverkiezingen. Die regelen meer kleine dingen en in de Tweede Kamer worden de belangrijke beslissingen over het gehele land gemaakt.”

Sarah Irizarry

Maurits
Anna
Hidde
Popkoor Bloxy Music gaat inschepen in Kalenberg voor de overtocht naar New York -
Bloxy Music on Tour: koor is woensdag per boot vertrokken van Kalenberg naar New York Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Henk Holterman neemt afscheid van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 17 uur geleden
Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 18 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 21 uur geleden
Nirvana’s MTV Unplugged
Herbeleef Nirvana's legendarische MTV Unplugged-concert in De Meenthe Cultuur 21 uur geleden
Roger Sorel
Team Steenwijk 2 derde in Districtfinale dagcompetitie Sport 21 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.