De locaties van de 62 sausbakjes die Pieter Jan Hummelen vond
De locaties van de 62 sausbakjes die Pieter Jan Hummelen vond Foto: Aangeleverd

Pieter Jan vindt in januari 62 sausbakjes in een Steenwijkse wei: ‘Zwerfafval, bij de beesten af’!

Steenwijk

STEENWIJK - Pieter Jan Hummelen raapt heel regelmatig zwerfafval in Steenwijk. Daarbij treft hij veel sausbakjes aan. Omdat de Steenwijker met een app het afval registreert, stelde hij vast dat hij alleen al in januari 62 sausbakjes raapte.  

Zwerfafval,het is er in vele soorten en maten. En meestal is het de mens die het afval laat slingeren. Of uit het raam van de auto gooit. Toch, er is ligt ook afval op plekken waar geen mens komt! Sausbakjes van McDonalds bijvoorbeeld. Die liggen tot in het weiland aan toe. Ook hier in Steenwijk!

Hoe komen de sausbakjes in het weiland terecht?
Verschillende vogels zijn verzot op de zoetigheid of vettigheid die in het bakje zit. Dus vissen de de bakjes uit de vuilnisbak. En vliegen er mee naar een rustige plek. Een boomtak waar ze rustig kunnen gaan zitten snoepen. De vogel pikt de saus uit het bakje en als er niets meer te pikken valt, dan laat je het bakje gewoon vallen. Hoezo opruimen? Wat opvalt is dat veel bakjes in de hoek een gat hebben. Of in twee hoeken. Dat pikken was iets te effectief.

Hoe weten we dit?
De belangrijkste zwerfafvalraper van Nederland, El Zwerfinator, heeft dit ontdekt. Zowel bij de McDonalds in Purmerend als op een onbewoond eiland in Amsterdam heeft hij meerdere keren onderzoek gedaan. En daar video’s over gemaakt. En dat levert dan lokaal onderzoek op, nieuwsgierigheid van een zwerfafvalraper in Steenwijk. Zijn onderzoeksresultaten legde Jan Pieter vast op een kaart. Elk puntje staat voor een sausbakje.

Wie meer over dit onderwerp wil weten, kan de volgende video’s bekijken: 

Video Onbewoond eiland: https://youtu.be/tO8E7KCsNws

Video volgende: https://youtu.be/Nsybi-G26cw

Video in het weiland: https://youtu.be/Y8rrVDDDOoE

Sausbakje in een weiland

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.