Vrouwen beelden de 'pose' uit door hun armen voor hun bovenlichaam te kruisen
Vrouwen beelden de 'pose' uit door hun armen voor hun bovenlichaam te kruisen Foto: zilverslangfotografie.nl

Vrouwen vieren Vrouwendag met groepsgesprek, yoga en wandeling

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Vrouwendag Steenwijkerland 2022 stond dit jaar op dinsdag 8 maart in het teken van ‘Stop de vooroordelen tegen vrouwen’. Dat onderwerp kwam ‘s ochtends tijdens een groepsgesprek aan de orde in het restaurant van Kringloopwinkel Steenwijk. Daarna was er nog een yogales en een Stoere Vrouwenwandeling. 

“Wie doet thuis de was?” vraagt gespreksleider Ineke de Jong aan de ruim twintig vrouwen die dinsdagochtend samen zijn gekomen in het restaurant van de Kringloopwinkel. Ongeveer driekwart steekt de vinger op. Meteen komt zo al het eerste vooroordeel tegen vrouwen op tafel. Voor veel mensen is het zelfs in 2022 nog steeds vanzelfsprekend dat vrouwen het leeuwendeel van de huishoudelijke taken doen. De aanwezige wethouders Tiny Bijl en Trijn Jongman geven voorbeelden uit hun eigen leven, waarbij die traditionele rolverdeling niet opgaat. “Mijn man kookt altijd,” zegt Bijl. “En ik heb het vrachtwagenrijbewijs gehaald en reed rond met een mobiel kantoor in een vorige baan,” voegt Jongman daaraan toe.

Glazen plafond

Bijl noemt nog een ander vooroordeel: “Als ik als enige vrouw in een vergadering met voor rest alleen maar mannen kom, kunnen ze mij niet plaatsen, dan denken ze vaak dat ik de secretaresse ben.” Ook andere vooroordelen komen aan bod, zoals dat vrouwen minder geschikt zijn om een leidinggevende rol te bekleden. Dat zou een verklaring voor het glazen plafond kunnen zijn. Omgekeerd lopen mannen ook tegen vooroordelen op. Antoinette Versteeg vertelt bijvoorbeeld dat vrouwen verbaasd zijn als tentoongestelde handwerken op het Textielfestival van mannen blijken zijn. Jolanda Vermaire waarschuwt dat vooroordelen ook gevaarlijk kunnen zijn. “Van een Russische vrijwilliger hoorde ik dat zijn buren over hem zeiden: ‘Hij zal wel voor Poetin zijn’,” illustreert ze.

De aanwezige vrouwen dragen ook oplossingen aan om vooroordelen tegen vrouwen te bestrijden. “Laten we samen opstaan en mannen meenemen in ons verhaal,” pleit Jongman. Bijl geeft als advies: “Blijf bij jezelf en laat je niet overrompelen door anderen.” Een andere vrouw daagt de vrouwen uit niet meteen naar mannen te wijzen als schuldige van vooroordelen, maar eerst zelf proberen vooroordelen weg te werken door zelf te veranderen.

Stoere Vrouwenwandeling

Na het groepsgesprek gaf Manon Lemkes in de Zuidwester een gratis yogales aan een groep vrouwen. ‘s Middags maakten andere vrouwen een Stoere Vrouwenwandeling. Onder leiding van Jeannette Top liepen de deelneemsters een route door de binnenstad van Steenwijk. Onderweg hielden ze telkens halt hielden bij plekken die een link hebben met stoere vrouwen. Het beeld van klokkenluidster Lammegien bij de Grote Kerk is daar een mooi voorbeeld van.


Wethouder Tiny Bijl (rechts) en wethouder Trijn Jongman (midden)
Wethouder Tiny Bijl (links) en presentator Ineke de Jong
Ineke de Jong spreekt de aanwezig vrouwen toe
Jubbega in de eerder dit seizoen gespeelde wedstrijd tegen Olde Veste
Nieuwe ontwikkeling: Jubbega gaat tóch de competitie niet uitspelen Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Hey Terugwinnaar, doe jij ook mee met de grondstoffenspeurtocht? Speur mee in Steenwijk en win bioscoopkaartjes Steenwijk 7 uur geleden
Afbeelding
Olde Veste wint halve bekerfinale van SVBO Emmen Met video 9 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.