Zeilpunters in actie.
Zeilpunters in actie. Foto: Zeilvereniging 't Wiede

Zeilvereniging ’t Wiede organiseert een marathonrace in Giethoorn

· leestijd 1 minuut Sport

GIETHOORN - Om er voor te zorgen dat de Gieterse zeilpunter letterlijk en figuurlijk meer in beeld komt, houdt zeilvereniging ‘t Wiede een 24-uurs race op het Bovenwiede.

Het lijkt alsof de Gieterse zeilpunter steeds minder vaak te zien is op de meren rondom Giethoorn. Als je echter beter kijkt, zie je in de botenhuizen van particulieren, campings en jachtwerven in het dorp nog heel veel van deze prachtige karakteristieke schepen liggen.

Zeilvereniging ’t Wiede wil de eigenaren van deze punters aansporen om er vaker mee te varen. De zeilvereniging vindt het zeilen in een punter een prachtige belevenis. De schepen zijn gemaakt voor het varen in de Kop van Overijssel. De zeilvereniging wil dat iedereen graag laten ervaren. Naast de wedstrijden op de zondagochtend en de massale teamwedstijd in de zomer, worden er steeds meer activiteiten georganiseerd voor de punterzeilers. “En die lijken bij een steeds groter publiek aan te slaan”, aldus Ewout Rijkaart van de zeilvereniging. 

24-uurs race

Een klein groepje enthousiaste vrijwilligers van de vereniging heeft het plan opgevat voor een 24-uurs race in de punter: de Giethoorn 24. Het idee is simpel: vanaf de start, op zaterdagmiddag 21 mei om 16,00 uur, tot aan de finish, op zondagmiddag om 16.00 uur, moeten de teams zoveel mogelijk rondjes varen op het Bovenwiede. Het team dat de meeste rondjes heeft gevaren, heeft gewonnen. Elk team bestaat uit één boot met maximaal 4 zeilers, die elkaar mogen afwisselen.

Het zal voor de teams een behoorlijke uitdaging worden om hun punter 24 uur lang te blijven zeilen. Rijkaart: “Het wordt uitputtend, het wordt windstil, het wordt druk, het wordt koud, het wordt doodstil, maar saai wordt het zeker niet.” Tijdens de wedstrijd zal er namelijk op en rondom het water veel te beleven zijn. Met muzikale optredens van De Radiators en Easy & Free zullen zowel deelnemers als toeschouwers worden vermaakt. “Daarnaast zullen de zeilen van de punters in de nacht worden voorzien van honderden led lampjes, wat een prachtig schouwspel belooft te worden.” 

Activiteiten voor jong en oud

Ook op zondagmiddag zullen er bij het Kraggenhuis tal van activiteiten worden georganiseerd voor jong en oud, met de punter in de hoofdrol. Inmiddels zijn er al vele vrijwilligers actief om alle verschillende activiteiten rondom de wedstrijd te organiseren. De eerste 20 teams hebben zich al gemeld die de uitdaging aan gaan om de wedstrijd te varen. 

Meer informatie op www.giethoorn-24.nl 

Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 12 uur geleden
Blokkentest
Gratis fittesten voor 55+ers in Steenwijkerland Steenwijkerland 14 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 15 uur geleden
Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 24 apr, 22:41
Afbeelding
Oorlogsbom op Holtingerveld onschadelijk gemaakt Westerveld Insta-Dekop 24 apr, 21:34
Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 24 apr, 20:47

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.