Heropening van de doopsgezinde kerk in Giethoorn.
Heropening van de doopsgezinde kerk in Giethoorn. Wilbert Bijzitter

Burgemeester Bats opent vernieuwde Doopsgezinde kerk Giethoorn

Steenwijkerland

GIETHOORN – De opening van de vernieuwde Doopsgezinde kerk in Giethoorn vond zaterdagmiddag plaats. Deze vernieuwing hoort bij het Open Kerk project van de gelijknamige projectgroep. De kerk zat vol met genodigden die aandachtig luisterden naar de sprekers. 

Het spits werd afgebeten door Koop Jager, voorzitter van stichting Doopsgezinden Giethoorn. Hij leidde de opening in en benadrukte daarbij het culturele erfgoed dat deze kerk is. “We kijken met nieuwe ogen naar vertrouwde plekken”, vertelde hij over de verbouwing van deze oude kerk. 

Onder andere de inrichting, aankleding en sfeer zijn aangepast in de kerk, zonder de monumentale waarde aan te tasten. De kerk bestaat immers al sinds 1871. 

Ook burgemeester Bats was aanwezig bij de opening van de kerk. “Ik ben trots dat ik hier mag spreken. Deze onthulling is het resultaat van initiatief nemen, aanpakken en doorzetten”, benoemde hij voor het officieel openen van de vernieuwde kerk. Zodra hij op het ‘knopje’ drukte werden er als openingssein foto’s van de kerk getoond van voor en na de verbouwing. “Dit is een kerk met oog voor de toekomst, mensen mogen hiervan genieten”, voegde de burgemeester er nog aan toe.

Open kerk project

Na de toespraak van de burgemeester deed ook dominee van Hiele een woordje. “Deze kerk is nu een plek van aandacht, rust, vrede en bezinning”, vertelde hij. Dit is dan ook de kern van het Open Kerk Project. Daarmee wil de projectgroep recht doen aan het cultureel- historische en Doopsgezinde erfgoed van Giethoorn. Hierbij dient de kerk als stiltecentrum, een plek van vrede, een heritage-center en een plek voor liturgie. “Dit is een plek om met elkaar in verbinding te staan.”

Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 12 uur geleden
Blokkentest
Gratis fittesten voor 55+ers in Steenwijkerland Steenwijkerland 13 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 14 uur geleden
Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 24 apr, 22:41
Afbeelding
Oorlogsbom op Holtingerveld onschadelijk gemaakt Westerveld Insta-Dekop 24 apr, 21:34
Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 24 apr, 20:47

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.