De Johannes Bogermanschool uit Genemuiden won de eerste plaats.
De Johannes Bogermanschool uit Genemuiden won de eerste plaats. Foto: organisatie E-waste race

De Lepelaar haalt tweede plaats in E-waste Race

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

SCHEERWOLDE - Basisschool De Lepelaar uit Scheerwolde verzamelde in totaal 1.779 oude elektronische apparaten tijdens de E-waste Race. Daarmee won de school de tweede plaats.

Afgelopen vier weken hebben leerlingen van tien basisscholen uit gemeenten Steenwijkerland, Hattem en Zwartewaterland een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners en familieleden maar liefst 16.423 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven, maar wordt het hergebruikt en gerecycled. Basisschool Johannes Bogermanschool uit Genemuiden is met 4.113 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. De tweede plaats was voor basisschool De Lepelaar uit Scheerwolde, zij verzamelden 1.779 apparaten.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Elektronisch afval

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen in Steenwijkerland, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Onderstaande basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race: Sint Andreasschool (Hattem), CBS Prins Willem Alexander (Hasselt), Johannes Bogermanschool (Genemuiden), R.K. Basisschool Sint Bernardus (Oldemarkt), Prot. Chr. Basisschool De Ark (Oldemarkt), Prot. Chr. Willem-Alexanderschool (Steenwijk), School B (Steenwijk), BS De Lepelaar (Scheerwolde), Geref. Evangelische Basisschool Het Kompas (Steenwijk), Kindcentrum Ichthus (Genemuiden).

De E-waste Race Hattem, Steenwijkerland en Zwartewaterland is een initiatief in samenwerking met ROVA. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Oude elektronische apparaten kun je altijd inleveren bij het milieubrengstation in Steenwijk.

Jubbega in de eerder dit seizoen gespeelde wedstrijd tegen Olde Veste
Nieuwe ontwikkeling: Jubbega gaat tóch de competitie niet uitspelen Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Hey Terugwinnaar, doe jij ook mee met de grondstoffenspeurtocht? Speur mee in Steenwijk en win bioscoopkaartjes Steenwijk 9 uur geleden
Afbeelding
Olde Veste wint halve bekerfinale van SVBO Emmen Met video 11 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.