Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Mattenschippersrace op 23 april vanuit Blokzijl

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

BLOKZIJL - Na twee jaar afwezigheid door corona gaat op 23 april de Mattenschippersrace weer van start. Vanuit de haven van Blokzijl starten dan weer traditionele zeilende vrachtschepen, zoals tjalken en skûtsjes voor een race door de Kop van Overijssel. Ze mogen de motor niet gebruiken en moeten dus jagen, zeilen, bomen of roeien.

Het nieuwe wedstrijdcomité met Bernard Sportel en Matthijs Jobse heeft inmiddels al 13 grote schepen en 5 punters kunnen inschrijven. Het betreft veelal eerdere deelnemers aan de race, die inmiddels 22 edities achter de rug heeft. Nieuw dit jaar is ook dat de race live te volgen is op internet. De link is: https://tt.zeilvaartwarmond.nl/?event=Mattenschippersrace/2022

Spektakel

Afhankelijk van de windrichting varen de schepen met de klok mee of juist er tegenin. Met de klok mee wordt er gestart aan de oostkant van de sluis en gaat de route vervolgens via het Giethoornse Meer, de Blauwe Hand en Beukerssluis naar Zwartsluis. Daar moeten ze een mat ophalen en die naar Blokzijl brengen via Genemuiden, Kadoelen en Vollenhove. De start is altijd een spektakel. De zwaarste schepen starten rond 8.00 uur ’s ochtends, gevolgd door de lichtere schepen om 9.45 uur. Tussendoor starten de punters die een eigen race varen. Die voert onder andere door de Arembergergracht.

Mat

De mat staat symbool voor de matten die eind 19de eeuw vanuit Blokzijl langs de hele Zuiderzee werden verkocht door mattenschippers. Eén van die schippers was een Nekeman, een voorvader van sponsor Lens Nekeman van Interfloor. Hij steunt de race al vele jaren.

Op vrijdagavond 22 april is er schipperspalaver bij Café Van Ens in Blokzijl. Het is een goed gebruik dat er na de startloting een gezellig feest ontstaat. De prijsuitreiking is de volgende dag op hetzelfde adres om circa 21.00 uur. Daarna wordt er volop nagepraat over de race én gedanst.

De Mattenschippers zorgen voor prachtige plaatjes in de haven van Blokzijl, zowel de avond voor de race als na afloop. Tijdens de race is, afhankelijk van de weersomstandigheden, te zien hoe de schippers zich in vroeger jaren moesten voortbewegen.

Afbeelding
Jubbega in de eerder dit seizoen gespeelde wedstrijd tegen Olde Veste
Nieuwe ontwikkeling: Jubbega gaat tóch de competitie niet uitspelen Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Hey Terugwinnaar, doe jij ook mee met de grondstoffenspeurtocht? Speur mee in Steenwijk en win bioscoopkaartjes Steenwijk 7 uur geleden
Afbeelding
Olde Veste wint halve bekerfinale van SVBO Emmen Met video 9 uur geleden