De Kamp in Zuidveen
De Kamp in Zuidveen Foto: Angelica Braam

Behoud de Kamp

· leestijd 1 minuut Steenwijk

ZUIDVEEN - Stichting Behoud De Kamp zond dit bericht in, waarin zij haar zorg uit over De Kamp, in het buitengebied van Zuidveen. 

In de pers werden de inwoners van onze gemeente recentelijk geïnformeerd over de toekomstige woningbehoefte en het daaruit voortvloeiende woningbouwbeleid. Centraal staat de eigen woning­behoefte, waarvoor al in een eerder stadium bouwlocaties zijn vastgesteld. Naast inbreiding in het stedelijk gebied en benutting van de restcapaciteit in bestaande bestemmingsplannen, wordt een nieuwe woonwijk ontwikkeld op het zogenaamde “Betap/Crilux terrein” en daarna op de omringende gronden van “Sportlust” en de magazijnen van Defensie.

Daarnaast wordt de gemeente geconfronteerd met een bovenregionale woningvraag. De provinciale overheid legt deze woningbouwopgave aan de gemeenten voor. De gemeenteraad zal zich hierover moeten uitspreken. Hierbij dient de vraag te worden gesteld in hoeverre het planologisch wenselijk is dat de kernen in Steenwijkerland en met name de stad Steenwijk verder groeien dan oorspronkelijk is besloten.

We missen nationaal kader
Jammer genoeg missen we een nationaal kader waaraan stedelijke groei kan worden getoetst, zoals dat in het verleden wel het geval was. Toen vond de inrichting van het landelijk gebied plaats volgens de Nota’s Ruimtelijke Ordening van de rijksoverheid en Streekplannen van de provincies waarop gemeenten hun beleid baseerden. Juist voor het landelijk gebied valt zonder samenhangende vastgestelde ruimtelijke beleidsplannen het ergste te vrezen als gemeenten ad hoc hun bouwlocaties bepalen zonder brede visie op de ruimtelijke ordening

Zeker in een groene gemeente als Steenwijkerland zal  bij de keuze tussen bovenregionale groei en bescherming van onze waardevolle cultuur- en landschappelijke gebieden verdere “inbreiding” binnen de stad Steenwijk en de kernen voorop dienen te staan. Op basis van dit uitgangspunt zal het beleid moeten worden vormgegeven en uitgewerkt.

Bezwaarschriften
Stedelijke uitbreiding versus inbreiding was in het jaar 2000 in de lokale politiek ook een heet hangijzer, waarbij de Steenwijker Kamp in de besluitvorming voor woningbouw dreigde te worden opgeofferd. De verontwaardiging hierover bij de bevolking mondde uit in veel bezwaarschriften, die tenslotte leidden tot vernietiging van het gemeentelijk besluit door de Raad van State.

De gemeente stelde het Landschapsontwikkelingsplan vast, waarin het gebied als “parel, beschermings­gebied” werd gewaardeerd. De Steenwijker Kamp werd voor de samen­leving  gespaard, tot genoegen van een zeer groot deel van de Steenwijker bevolking.

Landschappelijk cultuurmonument
De waarden van De Steenwijker Kamp werden in 2000 niet voldoende erkend door de toenmalige be­stuurders. Maar nu 21 jaar later kunnen we ervan uitgaan dat de bestuur­ders en volksvertegen­woor­digers meer oog hebben voor dit gebied, dat om zijn historische, aardkundige, landschappelijke, cultuur- en natuurwaarden, behouden dient te blijven. We mogen verwachten dat onze huidige volksvertegenwoordigers niet dezelfde fout begaan als destijds en de Steenwijker Kamp als landschappelijk cultuur­monument veilig zullen stellen.

 De Stichting Behoud De Kamp zal de plaatselijke politieke partijen op dit aspect nauw­gezet volgen en de  bevolking tijdens de  komende campagne voor de gemeenteraads­verkiezing hieromtrent infor­meren. Het behoud van de Steenwijker Kamp zal mede in handen gelegd worden van de kiezers in Steenwijkerland.