Jeannette wijst een symbool aan
Jeannette wijst een symbool aan Foto: Aangeleverd

Van collega tot collega: Jeannette Kostwinder

· leestijd 2 minuten Steenwijk

STEENWIJK - In deze rubriek bevraagt orkestdirigent Angelica Braam uit Steenwijk een muziekcollega. Deze week gaat ze op bezoek bij Jeannette Kostwinder van RGM-praktijk Steenwijk. Zij is bovendien pianodocent bij Quintus in Kampen en heeft een pianopraktijk aan huis. 

Jeannette, ik denk niet dat er veel mensen zijn die weten wat RGM is. Kun je dat uitleggen?

“RGM staat voor Ronnie Gardiner Methode. Het is een muzikale methode die ontwikkeld is door Ronnie Gardiner, een Amerikaanse jazzdrummer die nu in Zweden woont. Door het gebruiken van symbolen die op muziek zijn gezet, zet je je lijf en hersenen in beweging. 

Hoe gaat het er tijdens een les aan toe?

“We doen eerst een kleine warming-up met ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Daarna laat ik met een beamer de symbolen zien en zet ik muziek op, meestal uit de jaren ‘60 en ‘70, maar ook uit latere periodes. De symbolen hebben verschillende vormen en staan voor bijvoorbeeld klappen, stampen, armen opheffen en op de bovenbenen slaan. De symbolen hebben ook twee kleuren: blauw en rood. Blauw staat voor ‘rechts’ en rood voor ‘links’. Ik wijs afwisselend de symbolen aan en de deelnemers reageren daarop door de bijbehorende bewegingen met hun rechter of linker handen en voeten te maken.”

Wat is het doel van RGM en wie heeft er baat bij?

“Het doel van RGM is om de interactie tussen je linker en rechterhersenhelft te trainen. RGM is fitness voor het brein is en door juist hersenfuncties te trainen, kun  je langer fit blijven (healthy ageing). Daarnaast is RGM voor mensen met niet aangeboren hersenletsel een goede oefening om het brein te trainen en te onderhouden. Maar er zijn ook mensen met bijvoorbeeld een burn-out of een chemobrein die de cursus volgen. Of voor mensen die een beroerte of een tia hebben gehad. Je traint ook je motoriek, je spieren en andere (ritmische) vaardigheden. Het is heel laagdrempelig en zeer toegankelijk, je hebt geen speciale kennis vooraf nodig. Door de coronaperiode van de laatste twee jaar is het helaas niet mogelijk geweest om de cursussen te geven, maar ik hoop vanaf half maart weer te kunnen starten.

Waar geef je de cursussen?

“Ik geef ze op dit moment RGM-cursussen bij muziekschool Quintus in Kampen en heb cursussen gegeven in Hoogeveen, Zwolle, Diever en Wilhelminaoord. Vanaf half maart hoop ik van start te gaan met een groep in Steenwijk in De Melkweg aan de Tukseweg 87a. De cursus is iedere week op de woensdagochtend. Belangstellenden kunnen mij bellen voor informatie en anders op mijn site kijken. Naast de lessen krijgen de cursisten ook oefeningen mee die ze thuis kunnen doen. Door de oefeningen elke keer weer te herhalen en te trainen, verbeter je je reactiesnelheid, geheugen en coördinatie. Ik vind RGM ontzettend leuk om te doen en fouten maken kan eigenlijk niet!”

Naast RGM praktijk Steenwijk heb je ook een pianopraktijk. Komt RGM in plaats van de pianolessen?

“Nee, helemaal niet! RGM is een hele mooie aanvulling op mijn  eigen pianopraktijk. De pianolessen zijn meestal individuele lessen en RGM doe je in een groep van tien tot vijftien personen. Juist die afwisseling is zo leuk! Door de jaren heen heb ik al heel veel leerlingen pianoles gegeven. Ik heb een eigen pianolesruimte thuis met een prachtige Yamaha-vleugel. Ook geef ik speciale kleuterlessen op piano. Daarnaast ben ik al jaren in dienst als pianodocent bij Quintus in Kampen. En straks hopelijk een mooie grote groep RGM cursisten. Hoe mooi kun je het hebben?”

Meer informatie en aanmelden: www.rgmpraktijksteenwijk.nl

Steenwijker mannenkoor
Steenwijker mannenkoor houdt inloopavond: 'Welkom en zing mee' Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Duurzaam Willemsoord organiseert op 29 mei informatieavond over zonnepark Steenwijkerland 8 uur geleden
Sjef Damhuis houdt zijn lezing in Hoogthij
Lezing Sjef Damhuis over nazi-terreur in Steenwijk: MFC Hoogthij met 200 bezoekers twee keer uitverkocht Steenwijkerland 10 uur geleden
Afbeelding
Controle op waterkwaliteit zwemplassen van start Algemeen 1 mei, 15:30
Afbeelding
Arnold Struik jr. neemt de leiding in Jos Verheijen Memorial driebandentoernooi Sport 1 mei, 13:36
Olde Veste - Jubbega
Bestuur Olde Veste doet hernieuwde oproep aan KNVB: 'Door Jubbega uit de competitie te nemen beloon je de club' Sport 1 mei, 12:12