Jan en Ina Ebink sluiten de deur van Snackotheek Caramba
Jan en Ina Ebink sluiten de deur van Snackotheek Caramba Foto: Hilda Knol

Snackotheek Caramba eerder dicht door hoge energiekosten

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - “De energiekosten stijgen de pan uit, daarom sluiten we vanaf maandag 3 oktober al Snackotheek Caramba,” vertellen Jan en Ina Ebink. Het stel betaalt sinds september voor het horecapand aan de Meppelerweg maar liefst € 10.000 per maand. 

De verslaggever van De Kop vraagt het voor de zekerheid nog maar een keer na. “Begrijp ik het goed dat jullie nu € 10.000 per maand en dus niet per jaar betalen aan energiekosten?” Zowel Jan als Ina knikken instemmend. Ze vertellen dat ze daarom besloten hebben om Snackotheek Caramba eerder dan gepland te gaan sluiten en zich helemaal te gaan richten op hun andere horecavestiging Snackbar Jan & Ina aan de Scholestraat. Jan rekent voor: “Vroeger betaalden we € 2.500 per maand voor het cafetaria, sinds oktober vorig jaar € 6.000 en vanaf september dit jaar € 10.000. Dat is € 330 per dag!” Ina reageert: “Dat is toch te zot voor woorden?” Volgens Jan was de coronacrises niets in vergelijking met deze energiecrises.

Verbouwing Snackbar Jan & Ina

Jan vertelt dat zij nog wel bij de gemeente een tegemoetkoming in de energiekosten hebben aangevraagd. Omdat nog niet duidelijk is hoe de plafondregeling voor het mkb er uit gaat zien, wachten de horeca-ondernemers niet meer op antwoord. In plaats daarvan hebben ze extra vaart gezet achter de verbouwing van Snackbar Jan & Ina. “Daar is een bakwand ingekomen met elektrische bakapparatuur met een hogere capaciteit dan de dure gasovens in Caramba,” vertelt Ina. Ook de koeling is vernieuwd. Verder is het horecapand aangepast om hier vanuit de Snackdelivery voort te zetten. 

De werkzaamheden zijn in etappes verricht, zodat de snackbar niet dicht is geweest. In de tweede week van oktober willen Jan en Ina de vernieuwde snackbar openen. “Dat gaan wij doen met een openingsknaller,” blikt Jan alvast vooruit. Dankzij de verduurzaming zijn de energiekosten hier een stuk lager dan in het oude pand van Caramba. “En ons energiecontract loopt hier nog tot volgend jaar juni,” voegt Jan toe. Hij ziet de toekomst daarom positief tegemoet, hoewel het ook wel weer spannend is of de klanten blijven komen, nu zij minder te besteden hebben. 

Café Caramba blijft wel open

Ina benadrukt daarbij dat Café Carambar wel open blijft. “Daar hangt een airco, die in de winter verwarmt,” legt ze uit. Ook blijven Jan en zij zelf wonen in de woning tussen Café Carambar en Snackotheek Caramba. “De verwarming gaat niet meer aan, met een dekentje redden wij en onze hond en papegaai zich wel,” lacht Ina.

Door Hilda Knol

Afbeelding