Klaas Molenkamp reikt de beker uit aan Henk van der Tuin
Klaas Molenkamp reikt de beker uit aan Henk van der Tuin Foto: Aangeleverd

Catharinaparkiet turquoise mooiste vogel van de vogeltentoonstelling Vogelkring Steenwijk en Omgeving

· leestijd 2 minuten Steenwijk

De Vogelkring Steenwijk en Omgeving organiseert ook dit jaar haar jaarlijkse vogelshow. Door 21 leden zijn 241 vogels bijeen gebracht. Dinsdag 8 november zijn deze vogels gekeurd door een viertal gediplomeerde keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Op woensdag werden de prijswinnaars bekend gemaakt. De parkiet van Henk van der Tuin uit Wolvega werd uitgeroepen tot de mooiste vogel. Hij wint ook de Willy’s Loppis bokaal.

Deze keurmeesters waren zeer goed te spreken over de kwaliteit. Vogels van uitzonderlijke klasse, dit ook gelet op de hoge puntenwaarderingen. Woensdagavond 9 november was de opening van de show, welke door een zeer groot aantal inzenders en belangstellenden werd bijgewoond.

De voorzitter van de Vogelkring, Willem Smit verrichtte de opening. In zijn openingswoord memoreerde hij aan de voorbije jaren waarin corona en vogelgriep de diverse tentoonstellingen in den lande parten speelden. Vele tentoonstellingen vonden geen doorgang, maar gelukkig konden dit jaar weer vele tentoonstellingen doorgaan. Ook memoreerde hij aan het feit dat de belangstelling voor veel verenigingen tanende is en diverse vogelverenigingen zijn opgeheven dan wel samen gegaan. Ook de Vogelkring is begonnen aan samenwerking met ‘De Edelzanger’, de zustervereniging uit Steenwijkerwold. Een vijftal leden van ‘De Edelzanger’ heeft hier dan ook vogels ingezonden en niet zonder succes. 

Prijswinnaars

Hierna werden de prijswinnaars bekend gemaakt en reikte Willem Smit vervolgens de bijbehorende prijzen uit. 

Piet Verlegh uit Havelte werd kampioen bij de kleurkanaries met een lipochroom rood intensief van 93 punten. Bij de kleurkanaries stammen werd hij eveneens kampioen. Zijn stam lipochroom rood schimmel verdiende 367 punten en ook zijn stel kleurkanaries lipochroom rood intensief werd kampioen met 183 punten

Roelof Veen uit Steenwijk werd kampioen bij de Vorm- en postuurkanaries. Hij kweekte een lizard geel schimmel met cap en die verdiende 93 punten. Hij won tevens het felbegeerde Bondskruis.

Bij de Tropische vogels en Europese cultuurvogels werd Egbert Jan Veen uit Steenwijk kampioen met een Europese sijs pop van 93 punten

Sake van der Wal uit Zandhuizen werd kampioen bij de standaardgrasparkieten Zijn cinnamon grijsblauwe grasparkiet kreeg 93 punten.

Kampioen bij de Grote Parkieten werd Henk van der Tuin uit Wolvega. Zijn Catharinaparkiet turquoise verdiende 94 punten. Hij werd ook uitgeroepen tot de mooiste vogel van de TT.

Tot slot werden een kleurkanarie lipochroom geel mozaïek type 1 van Poul Koster uit Nijeveen, een postuurkanarie fiorino gladkop bont van Jeroen van der Snoek uit Steenwijk, een zebravink grijze man van Cor van Elven uit Steenwijk, een standaard grasparkiet grijsgroen van Sake van der Wal uit Zandhuizen en een Kleurgrasparkiet pallid groen van Henk van der Tuin uit Wolvega beloond met een Bondsmedaille, beschikbaar gesteld door de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. 

Henk van der Tuin uit Wolvega was winnaar van de Willy’s Loppis bokaal, beschikbaar gesteld door het gelijknamige museum te Havelterberg. Zijn vogel was de mooiste vogel van de tentoonstelling van de Vogelkring. Het was een Catharinaparkiet turquoise van maar liefst 94 punten. Uit handen van Dhr. Molenkamp ontving hij de bijbehorende wisselbeker.

Aan het eind van deze prijsuitreikingen verrichtte Willem Smit de opening van de tentoonstelling, waarna de aanwezigen geruime tijd konden genieten van al het moois dat er tentoongesteld werd.

Openingstijden

De vogeltentoonstelling is nog voor het publiek geopend op donderdag 10 en vrijdag 11 november 2022 van 14.00 uur tot 22.00 uur en op zaterdag 12 november 2022 van 10.00 uur tot 15.00 uur. De entree is gratis en bovendien is er een prachtige zaalverloting aanwezig met mooie prijzen. Ook is er gelegenheid vogels aan te schaffen. Tevens wordt er voorlichting gegeven omtrent het houden, verzorgen en kweken van vogels een en ander in het kader van dierenwelzijn. De locatie waar dit alles plaats vindt is het SLOS gebouw aan het parkeerterrein De Schans te Steenwijk, Oostwijkstraat 10a.

Ekatarina Levental
Muziektheater 'De Weg' van Ekaterina Levental in Nicolaaskerk Dwingeloo Cultuur 21 uur geleden
Blokzijl
Blokzieligers welkom op de ALV van Plaatselijk Belang Blokzijl Steenwijkerland 23 uur geleden
Afbeelding
Fietser lichtgewond na aanrijding op rotonde naar A32 in Steenwijk Algemeen gisteren