Tjeerd de Jong
Tjeerd de Jong Foto: Aangeleverd

Lezing Tjeerd de Jong: Neanderthalers op de Steenwijker Kamp

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Op dinsdag 7 maart houdt de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken haar jaarlijkse ledenvergadering in Rabo Theater De Meenthe. Naast het huishoudelijke deel staan de statutenwijziging en de uitkomsten van het ledenonderzoek op de agenda. Na de pauze is er een lezing van Tjeerd de Jong namens de werkgroep archeologie. Het thema hiervan is: ‘Neanderthalers op de Steenwijker Kamp’.

Tijdens het huishoudelijke gedeelte van de vergadering neemt secretaris Anneke Logtmeijer-Jonkers het Jaarverslag 2022 door. Voor het eerst doen ook de werkgroepen van de vereniging verslag van hun activiteiten. Penningmeester Gerrit Heidinga geeft een toelichting op de cijfers over 2022 en op de begroting voor 2023. Bij de bestuursverkiezing zijn Anneke Logtmeijer-Jonkers en Hans Hageman aftredend en niet herkiesbaar. Anneke Stelling-Middelbrink wordt voorgedragen als nieuw bestuurslid.

Statutenwijziging

Praktische zaken in combinatie met nieuwe wetgeving zijn aanleiding voor het wijzigen van de statuten. In het kader van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) moeten er zaken worden aangepast. De overheid wil via deze wet voorkomen dat verenigingen worden geschaad door wanbestuur, onverantwoordelijk beheer en misbruik van positie. Vicevoorzitter Bert Bos geeft een toelichting.

Ledenonderzoek Windesheim

Studenten van Windesheim hebben eind 2022 een ledenonderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek is gebaseerd op interviews met leden en vrijwilligers én op een enquête. Voorzitter Bé Puister is zeer tevreden over de kwaliteit van het uitgebrachte adviesrapport. “De studenten kregen hiervoor op school zelfs een cijfer 9,” geeft hij aan. Puister licht in het kort de uitkomsten van het onderzoek toe.

Neanderthalers op de Steenwijker Kamp

Na de pauze verzorgt Tjeerd de Jong van de werkgroep Archeologie een lezing met als titel ‘Neanderthalers op de Steenwijker Kamp’. Hij geeft een schets van de prehistorie in de omgeving van Steenwijk. Verder gaat hij in op vindplaatsen en bijzondere vondsten van de werkgroep.

De vergadering is gratis toegankelijk voor leden en begint om 20.00 uur.

Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 3 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 7 uur geleden