Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Geslaagde vrijwilligersavond Historische Vereniging Steenwijk

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - De Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken organiseerde vorige week een speciale avond voor haar vrijwilligers. Voorzitter Puister sprak zijn waardering uit voor het vele werk dat is verzet en keek terug op wat in het afgelopen jaar is gerealiseerd.

Smeerolie van de samenleving

Bé Puister noemde vrijwilligers van verenigingen “stille helden”. Vaak blijven ze op de achtergrond en zijn ze bescheiden, maar de maatschappij kan niet zonder hen. “Niet voor niets worden vrijwilligers ook wel de smeerolie van de samenleving genoemd,” zo zei hij.

In het afgelopen jaar heeft de historische vereniging vol ingezet op het werven van nieuwe vrijwilligers. Niet zonder resultaat. Meer dan vijftien mensen hebben hun diensten aangeboden. “Maar we blijven open staan voor meer ondersteuning; vooral van mensen die zich willen verdiepen in de historie van Steenwijk of die samen met anderen activiteiten willen organiseren voor onze leden”. In 2024 bestaan de vereniging en het ledenblad veertig jaar. Ook voor de speciale jubileumcommissie worden nog mensen gezocht.

Digitalisering op stoom

Op het terrein van de digitalisering zijn in het afgelopen jaar grote stappen gezet. De voorzitter prees de activiteiten op dat gebied. Eerder verschenen nummers van het ledenblad Old Steenwiek zijn straks op de website te raadplegen. Men kan dan vroegere teksten op trefwoord doorzoeken. Ook de boekencatalogus van de vereniging wordt op die manier toegankelijk gemaakt. De beeldbank van de vereniging bevat nu ruim drieduizend oude foto’s van Steenwijk en omstreken, alle voorzien van een beschrijving. Er staan momenteel nog duizenden foto’s klaar voor verdere verwerking. 

Ledenonderzoek Windesheim

De afgelopen weken hebben enkele studenten van Hogeschool Windesheim gesprekken gevoerd met vrijwilligers en overige leden van de vereniging. Via Facebook en de website hebben zij vervolgens een enquête uitgezet met als doel erachter te komen hoe tevreden men is over de verenging en welke verbeterpunten er zijn. “Er zijn ruim honderdvijftig reacties op de enquête gekomen, daar zijn we heel blij mee,” aldus Puister. “We zijn benieuwd naar het adviesrapport dat eind januari 2023 wordt opgeleverd”.

Afbeelding
Zomerse Exoten-Expeditie voor jongeren in Nationaal Park Steenwijkerland 3 mei, 14:00
Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating -
Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold viert 75-jarige jubileum in de Proefkolonie Steenwijkerland 3 mei, 12:00
De nieuwe trainer Peter Joustra -
Dubbelinterview: Peter Joustra volgt Hans Nijmeyer op als trainer van DIOS Sport 3 mei, 10:42