De leden van LTC Steenwijk sjouwen met stenen
De leden van LTC Steenwijk sjouwen met stenen Foto: Wilbert Bijzitter

Tennispark op de schop: leden helpen handje mee

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

TUK - Het tennispark van tennisverenging LTC Steenwijk gaat op de schop. De twee eerste zaterdagen van februari begonnen leden alvast met de eerste werkzaamheden. Op maandag 7 februari startte het bedrijf Bouma Sport en Groen BV uit Tynaarlo, die ook twee padelbanen gaat aanleggen.

Op zaterdagochtend ziet het tennispark er kaal uit. Een ploeg vrijwilligers heeft al de netten, reclameborden en de hekken rondom vier banen weggehaald. Anderen sjouwen met tegels. Zeven mannen zijn bezig op de twee achterste banen. Ze scheppen gravel in kruiwagens. Eén lid heeft voor die klus een mini-shovel meegebracht. Bestuurslid Edwin Boonstra coördineert het vrijwilligerswerk. “Dat samen werken verhoogt de saamhorigheid en dat waren we wel een beetje kwijtgeraakt in deze individualistische maatschappij,” merkt hij op. 

Tekeningen
In de kantine wijst Boonstra naar de tekeningen van hoe het tennispark er uit komt te zien. “Op 15 januari hebben de leden unaniem ingestemd met fase 1 van de herinrichting van het tennispark,” vertelt hij. Secretaris Peter Bandringa legt uit dat die fase vier hoofdpunten kent: “Vorige week zaterdag en vandaag zijn we zelf al begonnen met het verplaatsen van twee gravelbanen. Maandag komt de aannemer die deze banen van ledverlichting gaat voorzien en drie afgekeurde tennisbanen gaat vervangen door nieuwe tennisbanen.” Als derde punt noemt hij het verplaatsen van de hoofdingang. Na verwachting zijn al deze werkzaamheden per 1 april gereed. Daarna kan de competitie op de acht vernieuwde banen gewoon weer beginnen.

Twee padelbanen
Zodra het gevaar op nachtvorst is geweken gaat de aannemer punt vier van de eerste fase uitvoeren: de aanleg van twee padelbanen. Volgens Bandringa kunnen de leden daar komende zomer al een balletje slaan. “We zijn de eerste vereniging in Steenwijkerland die straks padelbanen heeft,” klinkt het trots.

Van collega-tennisvereniging LTC in Meppel weet Bandringa dat padel daar ‘booming business’ is. “Ze zijn met twee banen begonnen en hebben er nu al acht en daardoor wel honderd nieuwe leden erbij gekregen.” Bandringa hoopt die straks ook bij zijn club te mogen verwelkomen, hoewel de club in corinatijd ook al veertig leden kon bijschrijven. Zowel Boonstra als Bandringa hebben nog nooit padel gespeeld. Voorzitter Taco Homan kan vertellen dat het padel een kruising is tussen tennis en squash. “Het spel kan heel snel gaan, waarbij je geen grote afstanden hoeft af te leggen en je de bal ook via de wanden kunt spelen. Het is een leuk spelletje voor jong en oud.” Hij weet dat van mensen die zelf niet tennissen het leuk vinden om padel eens te proberen. 

Als de padelbanen er liggen, wil de club haar leden de keuze geven tussen drie soorten abonnementen: alleen tennis, alleen padel of een combinatie van beide. LTC Steenwijk is ook van plan om vanaf komende seizoen competitie padel aan te bieden. In een padeltrainer is al voorzien. Tennistrainer Bas Pengel uit Steenwijk heeft al zijn padellicentie behaald en is graag bereid om lessen te geven op de toekomstige banen. 

Fase 2 en 3
LTC Steenwijk financiert de eerste fase met eigen geld, subsidies en sponsorgelden. Het hangt nog van het bestuur, de leden en de financiële middelen af de uitbreidingen van fase 2 en 3 er ook nog gaan komen. De club heeft nog op haar verlanglijstje staan: een nieuw clubhuis, extra padelbanen en twee centercourtbanen. “Eerst maar eens fase 1 afronden,” zegt Boonstra. Hij groet de vrijwilligers die klaar zijn met de voorbereidende werkzaamheden. De 83-jarige Jan Evenhuis krijgt een compliment van hem. “Hij is de nestor van de accommodatiecommissie en is hier elke dag te vinden.” Bouma kan maandag met een gerust hart aan de slag gaan.

Afbeelding
In deze Overijsselse gemeente staan de meeste energiezuinige huizen: Steenwijkerland heeft 31,4% energielabel A Steenwijkerland 28 apr, 16:00
Afbeelding
Meppel meest kunstzinnige gemeente van Drenthe Westerveld 28 apr, 14:00
Hervormde kerk Vledder
Ledenvergadering Dorpsbelang Vledder gaat over woningbouw, dorpshuis en ontmoetingsplein Westerveld 28 apr, 13:00