Margot Brouwer
Margot Brouwer Foto: Aangeleverd

Margot Brouwer geeft lezing in het Filosofisch Café

· leestijd 1 minuut Steenwijk

Margot Brouwer komt spreken in het Filosofisch Café. Op woensdag 31 januari houdt zij een lezing in De Meenthe met als onderwerp ‘God ofwel het Multiversum: Geloof en wetenschap door de lens van Spinoza’.

Kun je als sterrenkundige nog in God geloven, en zo ja, hoe? Dr. Margot Brouwer groeide op in een gelovig gezin, maar werd aan de universiteit geconfronteerd met een heel ander wereldbeeld: een leeg, onbarmhartig universum waarin voor God geen plaats lijkt. Nu neemt Margot ons mee in diens levenslange worsteling met existentiële vragen. Wat betekent de kennis dat wij uit sterrenstof bestaan voor ons? Hoe ga je om met je eigen nietigheid? Kun je je nog geborgen voelen in een oneindig heelal? Gelukkig is Margot niet de eerste die hier diep over heeft nagedacht. De filosoof Baruch de Spinoza, geestelijk vader van de Verlichting, werkte vierhonderd jaar geleden al uit hoe wij verbinding, zin, en zelfs geluk kunnen vinden in onze eenheid met een eindeloos multiversum dat hij ‘God’ durfde te noemen. Vooral in onze tijd kan deze driehoeksverhouding tussen wetenschap, filosofie en zingeving onze blik verwijden van de waanzin van alledag naar de peilloze diepten van ruimte en tijd, en uiteindelijk naar wie wij werkelijk zijn.

Over de spreker
Dr. Margot Brouwer studeerde Natuur- en Sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam, en rondde daar als eerste student de master ‘Gravitation and Astroparticle Physics’ af. Vervolgens promoveerde Margot aan de Universiteit Leiden op het onderwerp van donkere materie en alternatieve zwaartekracht en werkte als sterrenkundig onderzoeker aan de Universiteiten van Amsterdam en Groningen. Op dit moment schrijft Margot een boek over de combinatie van natuurwetenschap en zingeving door middel van Spinoza’s filosofie. Voor meer informatie, zie: www.margotbrouwer.nl.

De lezing
De lezing begint om 20.00 uur. Het idee is dat Margot Brouwer de lezing houdt van ongeveer een uur. Daarna kunnen er vragen worden gesteld. In de nazit, kunt u onder genot van koffie/thee of een goed glas nog enige tijd met elkaar van gedachten wisselen in het theatercafé. Meer informatie is te vinden op www.filosofischcafesteenwijkerland.nl. Online kunt u kaarten bestellen via de website van de Meenthe: www.demeenthe.nl. Ter plekke zijn ook kaarten verkrijgbaar aan de kassa. 

Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00