Ulbe Koopman (links) en Wim Touw
Ulbe Koopman (links) en Wim Touw Foto: Hilda Knol

De Vrijwillige Hulpdienst Oldemarkt rijdt weer volop: Met gemak van deur tot deur

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

OLDEMARKT - De Vrijwillige Hulpdienst Oldemarkt krijgt veel te vaak te horen: “We wisten niet dat jullie er waren.” Nu het normale leven weer volop aan de gang is, willen de bestuursleden Wim Touw en Ulbe Koopman daarom nog eens extra benadrukken dat iedereen die geen vervoer heeft in Oldemarkt en omgeving, een beroep kan doen op de stichting. ‘Met gemak van deur tot deur.’

Secretaris Ulbe Koopman legt uit dat de stichting er is voor iedereen in het werkgebied die vervoer nodig heeft. “Als je in Oldemarkt of omliggende dorpen woont, dan kun je gebruik maken van ons vervoer.” Daarmee bedoelt hij dat vrijwilligers van de stichting in hun eigen auto mensen uit Oldemarkt, Blankenham, Blesdijke, Kalenberg, Kuinre, Ossenzijl, Paasloo, Wetering en omgeving brengen naar waar ze maar willen. “Het maakt niet uit hoe oud je bent, wat de reden van je rit is en of die kort of lang is,” vult Wim Touw aan. Naast bestuurslid is hij ook chauffeur voor de stichting. “Ik heb op Tweede Paasdag nog iemand in Steenwijk opgehaald, maar heb ook wel eens mensen naar Schiphol en Arnhem gebracht,” illustreert hij. Veel gevraagde ritten gaan naar het ziekenhuis, het station, theater, school, stageadres, winkel, bezoek of feestje bij familie of vrienden. ‘Met gemak van deur tot deur,’ staat daarom op de flyer van de stichting te lezen. 

Rit aanvragen

Mensen in het werkgebied van de stichting kunnen 24 uur voor vertrek van maandag tot en met vrijdag telefonisch tussen 10.00 en 12.00 uur een rit aanvragen bij de coördinator. Het telefoonnummer is 06-53338678. De coördinator zorgt voor een chauffeur die de aanvrager op de afgesproken tijd ophaalt en naar de bestemming brengt. De kosten daarvan bedragen € 0,30 per kilometer plus eventueel parkeergeld. Afrekenen kan rechtstreeks bij de chauffeur. 

Chauffeurs gezocht

In 2021 heeft de Vrijwillige Hulpdienst Oldemarkt ruim honderd ritten verzorgd. Voordat corona uitbrak, waren er ook jaren bij met wel 180 ritten. Nu heeft de stichting 15 vrijwillige chauffeurs. Touw en Koopman zeggen dat ze er nog wel een paar extra kunnen gebruiken. “We zoeken vooral nog een paar chauffeurs in Kuinre en andere buitendorpen,” zegt Koopman. De chauffeurs krijgen voor de ritten een vergoeding voor het gebruik van hun auto en kunnen zelf bepalen hoe vaak ze willen rijden. De coördinator
matcht vraag en aanbod.

In 2009 is de stichting Vrijwillige Hulpdienst Oldemarkt opgericht. De gemeente was blij met het initiatief en bood de stichting een opstartsubsidie van € 5.000. Koopman vertelt dat in de beginjaren ook nog medicijnen zijn rondgebracht. “En in de statuten staat dat je ons ook kunt vragen voor klussen in huis, maar daarvan is weinig gebruik gemaakt,” vult hij aan. 

Kijk voor meer informatie op www.vrijwilligehulpdienstoldemarkt.nl of bel: 06-53338687.