Merklappen
Merklappen Foto: Alie Scholten

Expositie met merklappen in Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus

Steenwijkerland

GIETHOORN - Op zaterdag 4 maart 2023 wordt de nieuwe wisselexpositie geopend in Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus. In deze expositie worden prachtige merklappen tentoongesteld.

Al in de zestiende eeuw werden in Nederland merklappen gemaakt. In deze tijd begon men het huishoudelijk textiel van een familiemerk te voorzien als herkenningsteken. Voordat de meisjes uit een gezin dit mochten borduren op het kostbare textiel, moesten zij het alfabet leren borduren op oefenlappen, die vervolgens merklappen werden genoemd. In de eeuwen daarna veranderden de merklappen steeds meer in ware kunstwerken, werden kleurrijker en voorzien van sierranden en allerlei motieven, zoals levensbomen, bloemen en engelen. 

Populaire handwerkactiviteit

Tegenwoordig is het maken van merklappen zeker geen stoffige bezigheid, maar een populaire handwerkactiviteit. Er zijn online vele handwerkclubs te vinden die zich hiermee bezighouden en er zijn vele mooie patronen te vinden. De merklappen in de expositie zijn deels afkomstig uit de eigen collectie, aangevuld met stukken in bruikleen van particulieren. 

Op 4 maart vindt de officiële opening van de expositie plaats voor genodigden. Vanaf zondag 5 maart is de expositie open voor het publiek. De expositie is tot en met half mei 2023 te bezichtigen in de Hendrik Maatzaal van Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus, Binnenpad 52, Giethoorn.