De tegeltaxi
De tegeltaxi Foto: Aangeleverd

NK Tegelwippen start 21 maart: tegels maken plaats voor groen

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

Meer dan 150 Nederlandse gemeenten treffen elkaar vanaf 21 maart in het jaarlijkse NK Tegelwippen. Welke gemeente wipt de meeste tegels en maakt plaats voor groen? Gemeenten Meppel, de Wolden, Hoogeveen, Westerveld, Midden- Drenthe en Steenwijkerland gaan de strijd met elkaar aan. 

Het NK Tegelwippen sluit mooi aan op de subsidieregeling die deze gemeenten vanaf 1 maart hebben, en waaraan de provincies Drenthe, Overijssel en waterschap Drents Overijsselse Delta meebetalen. Doel is bewustwording en inwoners te helpen met aanpassingen in tuinen en/of leefomgeving. Dit om beter voorbereid te zijn op weersextremen.

Waarom Tegelwippen?

Europa beleefde vorig jaar de warmste zomer ooit en het begin van 2023 was in Nederland opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering - zoals hitte, droogte en wateroverlast door heftige regenbuien. Veel buurten en tuinen zijn ‘versteend’, oftewel; daar liggen veel tegels en straatstenen. Terwijl een groene omgeving juist zo belangrijk is bij extremer weer. In voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen. Dat geldt ook voor de gemeente Steenwijkerland. Het NK Tegelwippen draait daarom niet alleen om het kampioenschap, maar heeft een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatadaptief en biodivers. Meer groen levert ook een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin. De gemeente Steenwijkerland roept daarom alle inwoners op om mee te wippen.

Spannende derby

Het NK Tegelwippen wordt voor het vierde jaar op rij georganiseerd en loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de ‘Gouden Schep’. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de ‘Gouden Tegel’. Inwoners die hun (gevel)tuin aanpakken, maken kans op de ‘Publiekswipper award’ én mooie prijspakketten. Gemeente Steenwijkerland helpt mee

Om deelname aan het NK Tegelwippen zo gemakkelijk mogelijk te maken, helpt de gemeente inwoners om hun tuin te vergroenen. Zo rijden er binnenkort Tegeltaxi’s die gratis de gewipte tegels ophalen en kunnen inwoners dus subsidie krijgen als ze planten willen kopen. Inwoners kunnen gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Voor meer informatie over de subsidie: www.subsidieaanvragen.nl/steenwijkerland.

Kemphaan
Vogel excursie Gaasterland op zaterdag 4 mei 2024 Algemeen Ingezonden 3 mei, 14:42
Afbeelding
Zomerse Exoten-Expeditie voor jongeren in Nationaal Park Steenwijkerland 3 mei, 14:00
Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating -
Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold viert 75-jarige jubileum in de Proefkolonie Steenwijkerland 3 mei, 12:00
De nieuwe trainer Peter Joustra -
Dubbelinterview: Peter Joustra volgt Hans Nijmeyer op als trainer van DIOS Sport 3 mei, 10:42
De tuin aan de Van Goghstraat
Tuincafé op zaterdag 4 mei in Steenwijk-West Steenwijk 3 mei, 08:00
Afbeelding
Automobilist gewond na aanrijding met trekker aan de Jan van Nassauweg in Giethoorn Met tien foto's 2 mei, 20:57